Valoarea netă a investițiilor străine directe în România s-a situat, anul trecut, la 2,42 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naționale a României și Institutului Național de Statistică.

Aportul la capitalurile proprii ale companiilor a fost de 2,84 miliarde de euro, dar volumul creditelor nete accesate de la investitorii străini a fost negativ, cu un minus de 425 de milioane de euro.

Soldul final al investițiilor străine directe la sfârșitul anului 2014 a înregistrat valoarea de 60,2 de miliarde de euro, din care 43 miliarde de euro aport la capitalurile proprii, inclusiv profitul reinvestit (71,8 la sută), iar aproape 17 miliarde de euro credit net primit de la investitorii străini (28,2 la sută).

Cea mai mare valoare a investițiilor străine se înregistrează în industria prelucrătoare (32 la sută din totalul înregistrat la finalul anului 2014), intermedieri financiare și asigurări (13 la sută), comerț cu amănuntul și cu ridicata (11,7 la sută), construcții și tranzacții imobiliare (9,8 la sută), tehnologia informației și comunicații (6 la sută).

La polul opus, cu cele mai puține investiții atrase, se situează domeniul hoteluri și restaurante, transporturile și agricultura, fiecare cu ponderi de sub trei procente în soldul total.

Primele cinci țări clasate după ponderea deținută în soldul investițiilor străine directe la finalul lui 2014 sunt: Olanda (23,6 la sută), Austria (16,1 la sută), Germania (12,4 la sută), Cipru (7,1 la sută) și Franța (6,8 la sută).