Programul de convergenta transmis de Romania a fost aprobat in aceasta saptamana la Bruxelles, impreuna cu cele ale altor state membre. Olli Rehn, Comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare a declarat miercuri ca statele membre "amana" eforturile cele mai importante de consolidare fiscala pentru anii urmatori si nu specifica in mod concret ce masuri vor adopta pe termen mediu, adica in urmatorii 2 ani.

Comisia a mai transmis ca docomentul Romaniei nu detaliaza suficient masurile de consolidare care urmeaza sa fie luate in 2011 si 2012, desi se asteapta ca in cadrul bugetar pe termen mediu 2011-2013 sa fie incluse mai multe informatii.

"Toate statele membre, cu exceptia Marii Britanii, par sa fie gata sa tina cont de datele limita impuse de UE pentru reducerea deficitului bugetar insa masuri concrete nu exista in toate cazurile. Majoritatea tarilor isi fac planificarea pe o abordare macroeconomica mai optimista decat cea a Comisiei Europene", a explicat Olli Rehn.

In fiecare an statele membre trimit programe de convergenta (zona non-euro) si de stabilitate (zona euro). Guvernul Romaniei a transmis recent Comisiei Europene Programul de convergenta, documentul fiind aprobat oficial la nivel national marti, 23 martie.

Olli Rehn a spus, miercuri, ca planurile primite in mare masura corespund principiilor convenite dar contin riscuri datorate unor ipoteze macroeconomice prea optimiste si lipsa elementelor concrete de consolidare fiscala pe termen mediu. "Fac un apel la SM sa se pregateasca pentru scenarii de crestere mai putin ambitioase si sa detalieze exact masurile de consolidare fiscala pe care au de gand sa le aplice".Alte declaratii ale Comisarului european:

• Majoritatea Statelor Membre spera sa ajunga la nivelul de crestere a PIB dinainte de criza pe termen apropiat, adica in cativa ani, ceea ce din pacate nu poate fi realist; din nefericire cresterea potentiala a fost afectata negativ pe termen lung;
• CE face un apel la SM sa fie gata sa adopte masuri suplim de consolidare fiscala in cazul in care cresterea economica va fi mai mica decat cea proiectata in programele lor.
• Programul de Convergenta al Marii Britanii, dupa parerea noastra, nu este suficient de ambitios pentru a duce finantele publice la o evolutie durabila pe termen mediu.
• De fapt, ceea ce face Marea Britanie sa iasa in evidenta este ca e singura tara care nu pare sa aiba de gand sa respecte recomandarile Consiliului de a avea o reducere a deficitului de pana la 3% pana in 2014-2015. Astept cu nerabdare sa studiez proiectul de buget al acestei tari, care se publica astazi.

Ioana Morovan