Guvernul lucreaza la un document strategic in domeniu achizitiilor publice, strans legat de punerea in aplicare a noilor prevederi din Directivele europene proaspat adoptate la Bruxelles, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, pentru EurActiv.ro/HotNews.ro. Acesta va reflecta modul de transpunere a celor trei directive si cum anume va fi modificat cadrul institutional, mai concret, simplificarea sau comasarea unor structuri astfel incat sa fie asigurate doua functii principale, in sistem: reglementarea si remedierea.

 

Declaratiile lui Eugen Teodorovici - transcriere:

In domeniul achizitiilor publice, sunt cele trei noi directive europene; trebuie sa dezvoltam si sa trimitem Comisiei Europene o strategie nationala pe achizitii publice si sa abordam trei puncte in acest document

  • 1) Partea de cadru legislativ, felul in care Romania va transpune aceste noi directive in legislatia nationala si de cand o va face;
  • 2) Al doilea aspect: partea de cadru institutional, sa aratam daca acest cadru care stim ca ne creeaza foarte multe probleme poate fi modificat, si cum, adica simplificarea nr de structuri, comasarea unora. Practic, sa mergem pe ceea ce prevede noua directiva, si anume in special pe functia de reglementare, functia de remedii - principalele puncte
  • 3) Al treilea punct: partea de pregatire pt tot ce inseamna autoritati contractante si acei experti care sunt cooptati in, sa spunem, Comisia de evaluare.

Acestea sunt trei aspecte pe care noi acum lucram; noi vom pune pe masa Guvrenului un document care sa arate in special partea de mecanism de implementare si structurile, partea institutionala fiindca stim ca aici au fost foarte multe neplaceri create in anii trecuti; cu solutii pentru fiecare, in parte.

 Declaratiile au fost facute cu ocazia seminarului "Perspectiva administrației locale privind proiectele i domeniile prioritare cu impact asupra dezvoltarii locale, finanțabile din fonduri structurale in urmatorii 7 ani", organizat de Institutul pentru Politici Publice in data de 24 martie. 

Ioana Morovan

-------

Articolul este realizat in cadrul proiectului "Fighting Public Procurement Criminality. An Operational Approach" derulat de Organizatia Freedom House Romania cu finantare din programul "Prevention of and Fight against Crime" (ISEC) al Comisiei Europene - DG Home Affairs. Proiectul este unul transnational, dedicat combaterii fraudei in achizitiile publice.

With the financial support  from the Prevention of and Fight against Crime Programme of the European Union European Commission - Directorate-General Home Affairs. This publication reflects the views only of the author, and the European Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.