VIDEO: Un satelit european sta, de azi, cu 'ochii' pe apa planetei
Un satelit lansat astazi de Agentia Spatiala Europeana va oferi cercetatorilor informatii pretiose legate de circulatia apei pe planeta. Asa-numitul SMOS face primele harti ale umiditatii solului si ale cantitatilor de saruri din oceane.
Datele transmise de SMOS vor fi folosite pentru imbunatatirea prognozelor meteo si pentru avertismentele legate de fenomene extreme, precum inundatiile. Un lansator rusesc a dus in aceasta dimineata satelitul SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) in spatiu.
Satelitul face parte dintr-o serie de astfel de aparate europene care vor fi trimise in urmatorii cativa ani in spatiu, pentru a studia planeta. In prima instanta, misiunea va dura trei ani.
Jean-Jacques Dordain, directorul Agentiei Spatiale Europene (ESA), a spus: "Este un eveniment foarte important. Acesta ese al doilea dintre Earth Explorers si cu aceasta confirmam ca ESA este agentia spatiala care face cele mai mari eforturi din lume pentru stiinta Pamantului si pentru o noua intelegere a schimbarilor climatice."
Un radiometru montat la bordul satelitului va masura schimbarile de umiditate ale pamantului si de salinitate ale apei, observand variatiile emisiilor naturale de microunde de la suprafata planetei.
Ciclul hidrologic (circulatia apei intre sol, suprafata oceanelor si atmosfera) va putea fi inteles mai bine, acest lucru putand duce la imbunatatirea prognozelor pe termen mediu. De asemenea, informatiile ar putea avea aplicatii practice in agricultura si managementul resurselor de apa.
A.L.
- BBC: European water mission lifts off
- ESA: Two new ESA satellites successfully lofted into orbit
Comentarii