Peste 56.000 de companii au cerut bani de la guvern pentru acoperirea indemnizațiilor plătite angajaților pe care îi trimit în șomaj tehnic, a declarat ministrul muncii, Violeta Alexandru, în ședința de guvern de joi.

„Suntem gata să facem primele plăți”, a spus ministrul Violeta Alexandru în ședința de guvern. În replică, premierul Ludovic Orban a transmis că se pot face primele plăți din banii existenți în fondul de șomaj până când noi fonduri vor fi alocate acestuia prin rectificarea bugetară.

„Sunt 56.170 de companii care, până la ora la care am intrat în ședința de guvern, au solicitat șomaj tehnic pentru un număr de 459.000 de angajați și, respectiv, peste 55.000 de cereri de la persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, sportivi, care lucrează pe contract de activitate sportivă, și alte categorii care desfășoară activități pe baza unor relații contractuale altele decât contracte individuale de muncă, care sunt acoperite de fondurile de la ANOFM”, a spus Violeta Alexandru.

Potrivit guvernului, șomajul tehnic permite societăților private să solicite plata de la bugetul de stat a 75% din salariul mediu brut pe economie tuturor angajaților respectivelor societăți.