Ministerul Economiei a emis deja circa 2.700 de certificate de situație de urgență, care sunt utilizate pentru obținerea de facilități sau măsuri de sprijin în timpul pandemiei de coronavirus, a spus luni ministrul Virgil Popescu.

Virgil Popescu a spus, în debutul ședinței de guvern de luni, că instituția a emis circa 1.700 de certificate de tip 1 (albastru) și 800-900 din celălalt tip. „Practic, lucrurile funcționează absolut automatizat, nu există sincope în acest sens”, a spus ministrul. 

Certificatele de situație de urgență sunt emise în două forme:

TIP 1 (ALBASTRU) – pentru întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate (afectați de Ordonanțele Militare)

TIP 2 (GALBEN) – pentru înregistrarea unei diminuări a încasărilor sau veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minim 25% față de media încasărilor sau veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020.

Ministerul a lansat duminică seara platforma de eliberare a acestor certificate, pe site-ul prevenire.gov.ro.

Certificatele se utilizează în relațiile cu instituțiile publice pentru obținerea de facilități/ măsuri de sprijin ori în relațiile comerciale, în condițiile legii și sunt eliberate doar pe perioada existenței stării de urgență în România.