Ministrul energiei susține că „nu se poate pune problema” ca România să nu aibă suficiente resurse de gaze naturale.

„Azerbaidjan sigur este o sursă și o rută de aprovizionare cu gaze naturale. Ne uităm, așa cum ați văzut și declarația domnului prim-ministru, și la gazul natural lichefiat, la LNG. La vizita și la ședința comună de guvern cu Guvernul Greciei, am vorbit și am pus în discuție interconectorul între Grecia și Bulgaria pentru a operaționaliza coridorul vertical, pentru a putea avea acces și la gazul azer pe Coridorul Vertical și la terminalele de LNG din Grecia și la terminalele de LNG din Turcia pentru că diversificarea surselor de aprovizionare este o prioritate pentru România și pentru Europa. Deci da, ne uităm absolut la toate posibilitățile de aprovizionare cu gaze ale României”, a spus luni ministrul energiei Virgil Popescu, într-un briefing de presă la guvern.

El a explicat că, prin Bosfor, din cauza convenției de la Montreux, nu pot intra în Marea Neagră vase de un anumit gabarit care să permită aducerea LNG în portul Constanța și din acest motiv a fost pus în discuție interconectorul dintre Grecia și Bulgaria, pentru a putea avea acces la terminalele din Grecia.

Ministrul a precizat că nu a fost oprit tranzitul de gaze prin conducta Yamal.

Virgil Popescu a subliniat, în context, că România este al doilea mare producător de gaze naturale din Europa și nu crede că este cazul să discutăm de scenarii "apocaliptice" astfel că nu se poate pune problema să nu avem resurse de gaze naturale.

„Avem gaz în depozite. Evident, vine primăvara, vom reintroduce obligativitatea depozitării gazelor și vom avea pentru iarna viitoare depozitele la maximum încărcate cu gaze naturale. Avem producție de gaze. După cum am mai spus căutăm diversificarea rutelor de aprovizionare și a producătorilor de gaze: LNG, gaz azer, gaz din alte surse, american, catarez, din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite. Deci suntem în contact și credeți-mă că nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale", a declarat Virgil Popescu.

Întrebat când ar putea fi aprobate măsurile pe energie, el a spus că trebuie finalizată ordonanța care va fi adusă în ședința de guvern săptămâna acesta sau cel mai târziu săptămâna viitoare, sau să fi realizată o ședință specială pentru adoptarea actului normativ.