Vladimir Putin recunoaște slăbiciunea economiei rusești

Putin spune că sancțiunile "pot" avea consecințe "negative" asupra economiei rusești.
Vladimir Putin a spus miercuri că sacțiunile internaționale care vizează Moscova din cauza ofensivei sale în Ucraina "pot" avea consecințe "negative" pe "termen mediu" asupra economiei naționale, după ce a lăudat totuși în ultimele luni adaptarea Rusiei în această nouă conjunctură, scrie La Libre Belgique.
"Sancțiunile impuse economiei ruse, pe termen mediu, pot avea într-adevăr un impact negativ asupra acesteia", a avertizat președintele rus într-o ședință cu guvernul transmisă la televizor.
E prima dată când Vladimir Putin recunoaște public faptul că avalanșa de sancțiuni internaționale afectează multe sectoare de activitate rusești, printre care și cel strategic al hidrocarburilor, afectând economia națională.
La peste un an de la declanșarea ofensivei în Uraina, "șomajul este la cel mai scăzut nivel, 3,6%, și, la sfârșitul lui martie, va scădea sub 4%" după ce crescuse la aproape 20% primăvara trecută, a declarat Putin.
"Dar asta nu înseamnă că toate problemele au fost deja rezolvate", a avertizat el în fața membrilor guvernului.
"Revenirea la o traiectorie de creștere nu trebuie să ne facă să ne relaxăm", a mai susținut el într-un rar discurs critic, cerând să se "garanteze suveranitatea economică" a Rusiei.
Putin a cerut guvernului și conducătorilor economici "să asigure lansarea rapidă de noi proiecte în industria prelucrătoare, în special în producerea de produse de înaltă tehnologie", un sector lovit de plecarea multor specialiști în străinătate.
"Sistemul nostru financiar ar trebui să joace un rol important pentru a răspunde nevoilor exportatorilor. Și noi trebuie să înlocuim companiile occidentale care lucrează în această nișă", a mai cerut el.
Aceste declarații ale lui Vladimir Putin vin la o săptămână după un summit la Moscova cu omologul lui chinez, Xi Jinping, în cursul căruia cei doi lideri au spus că vor să "aprofundeze" relațiile economice ruso-chineze.
Dar mulți observatori au văzut aici un semn al dependenței tot mai mari a Moscovei față de Beijing, a cărui economie a profitat de exporturile de gaz și de petrol rusesc, vizate de sancțiunile occidentalilor.
Dacă aceste noi debușee au permis Rusiei să compenseze parțial piețele pierdute în Europa, dependența sa față de greii asiatici permite Chinei și Indiei să fie în poziție de forță și să negocieze prețuri mai mici.
În discursul lui din Adunarea Federației, la sfârșitul lunii februarie, Vladimir Putin le-a cerut în sfârșit oligarhilor ruși să-și repatrieze fondurile în Rusia pentru a susține economia națională.
Sursa: RADOR
Comentarii