Grupul Vodafone a anunțat preluarea operațiunilor Liberty Global din mai multe țări europene, dobândind astfel 2,1 milioane de abonați pe piața românească.

Achiziția operațiunilor Liberty Global de către Vodafone va crea, în România, o companie cu o cotă totală de piață de 25% după veniturile totale, iar clienții companiei vor beneficia de acces la noi servicii, potrivit unui comunicat al Vodafone România, citat de Agerpres.

Activitățile Vodafone și Liberty Global în România sunt complementare. Vodafone activează în principal pe segmentul de telefonie mobilă, iar UPC România furnizează servicii de cablu în bandă largă și de televiziune.

„Vodafone România este al doilea cel mai mare furnizor de servicii de telefonie mobilă, iar UPC România operează a doua cea mai mare rețea NGN (de nouă generație - n.r.) din România, cu o acoperire de 3,1 milioane de gospodării (41% din numărul total). Compania creată în urma achiziției va putea oferi servicii TV interactive, de internet în bandă largă și de telefonie fixă, precum și servicii mobile, pentru cei 9,9 milioane de clienți mobili ai Vodafone România și pentru utilizatorii celor 2,1 milioane de abonamente de servicii fixe ale UPC România ('revenue generating unit', RGU). Compania astfel creată va avea o cotă totală de piață de 25% după veniturile totale”, se precizează în comunicat.

Tranzacția va duce la transformări semnificative și va crea un furnizor important de servicii convergente de telecomunicații, contribuind la creșterea competiției pe piața din România, apreciază Vodafone. 

Vodafone Group Plc a semnat un acord pentru preluarea operațiunilor Liberty Global din România, Germania, Republica Cehă și Ungaria, în urma unei tranzacții cu o valoare totală de 18,4 miliarde de euro, ce face parte din strategia companiei de a investi semnificativ în convergență în țările din Europa în care operează. Tranzacția nu va include operațiunile UPC România de televiziune prin satelit, Focus Sat.

Este de așteptat ca tranzacția să fie revizuită și aprobată de Comisia Europeană, iar Vodafone anticipează că încheierea tranzacției va avea loc la jumătatea anului 2019.