Ulrich Hackenberg, directorul Diviziei dezvoltare de la Audi, Wolfgang Hatz, șeful Diviziei de motoare a Porsche, și Heinz-Jakob Neußer, directorul de dezvoltare de la VW, vor fi obligați să-și prezinte săptămâna aceasta demisia, scrie presa germană.

După demisia de miercuri a directorului general al Volkswagen, Martin Winterkorn, Consiliul de Administrație al grupului care se va reuni vineri îi va obliga pe cei trei să-și prezinte demisia, potrivit informațiilor obține de Spiegel online. 

Hackenberg, Hatz și Neußer sunt de ani buni în conducerea grupului, iar software-ul prin care au fost manipulate testele a apărut în timpul mandatelor lor.

Potrivit Reuters, și poziția lui Michael Korn, șeful operațiunilor VW din Statele Unite, este amenințată.

La reuniunea Consiliului de Administrație de vineri vor fi prezentate și primele rezultate ale anchetei interne.

Urmează să fie numit, totodată, un nou director general.

Die Zeit notează că cele mai mari șanse le au șeful Porsche, Matthias Müller, președintele consiliului de conducere al mărcii Volkswagen, Herbert Diess, și șeful Audi, Rupert Stadler.

Ora 13:00 Ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt a declarat că Volkswagen a manipulat emisiile de la mașinile diesel și în Europa. Potrivit FAZ, VW a recunoscut acest lucru.Dobrindt a declarat, joi, la Berlin, că i s-a comunicat acest lucru de către o comisie de investigație.

Oficialul a spus că nu știe despre câte mașini este vorba, urmând să apară clarificări în acest sens în următoarele zile.  

"Vom continua prin urmare să lucrăm intens, împreună cu Volkswagen, pentru a stabilit exact despre câte mașini este vorba, cu scopul de a informa opinia publică”, a declarat Dobrindt. 

El a afirmat că este vorba de teste la vehicule cu motoare diesel de 1,6 și 2 litri.

Cotidianul El Pais susține că Seat, filială a grupului Volkswagen, ar fi echipat peste 500.000 de mașini produse în Spania cu motoare ale căror teste au fost manipulate.

Ora 12:00 Directorul general al Volkswagen (VW), Martin Winterkorn, care și-a anunțat miercuri demisia din cauza scandalului emisiilor, a acumulat o pensie de 28,6 milioane euro în timpul mandatului său.

Ora 11:00 Într-un articol separat, Reuters a dezvăluit că Volkswagen SUA (VW) a trimis, în luna aprilie a acestui an, scrisori către proprietarii de autovehicule Audi și VW cu motoare diesel prin care îi informa despre problemele legate de emisii.

În scrisorile trimise de divizia americană a grupului german, Volkswagen of America Inc., compania menționa „o intervenție în service asupra emisiilor”, care afectează autovehiculele.

Astfel, proprietarii de autovehicule Audi și VW au fost anunțați că trebuie să își ducă mașinile la un dealer auto, pentru a le fi reinstalată aplicația software care să asigure „optimizarea și funcționarea eficientă” a gazelor de eșapament.

Compania nu a explicat, însă, că ar lua aceste măsuri pentru a se conforma cerințelor autorităților de reglementare.

Oficiali ai Consiliului pentru calitatea aerului din California și ai Autorității de Protecție a Mediului din SUA (EPA) au convenit, în decembrie 2014, să permită o campanie voluntară din partea VW de rechemare a mașinilor cu motoare diesel, pentru a rezolva o problemă despre care compania a susținut că este de natură tehnică și că poate fi soluționată ușor.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru calitatea aerului din California, Dave Clegern, a confirmat, miercuri, că scrisorile către proprietarii de mașini VW au făcut parte din respectiva campanie. „Aceasta este una dintre reparațiile pe care ni le-au prezentat ca soluție. Nu a funcționat”, a spus acesta.

Potrivit Reuters, Volskwagen nu avea nicio obligație la momentul la care a lansat campania de rechemare să facă publice respectivele discuții cu autoritățile, iar reprezentanții grupului au refuzat să comenteze referitor la scrisorile din luna aprilie.