Miniștrii de finanțe din zona euro au fost de acord să înăsprească ușor politica fiscală în 2023, după trei ani în care au fost injectate miliarde de euro în economie din cauza pandemiei de coronavirus, dar evoluția va depinde de războiul din Ucraina

„Fundamentele economiei zonei euro sunt solide”, susțin miniștrii strânși în formatul Eurogrup, menționând faptul că economiile din fiecare stat membru vor reveni la nivelul dinaintea pandemiei înainte de finalul lui 2022, în timp ce rata șomajului a fost la un minim istoric încă de anul trecut.

„Totuși, incertitudinile au sporit semnificativ. Impactul economic al invaziei Ucrainei de către Rusia încă este evaluat și se adaugă riscurilor provocate de perturbările din lanțurile de aprovizionare, de prețurile mai ridicate ale energiei și de inflație, care a rămas la un nivel ridicat mai mult decât se estima anterior”, se arată în comunicatul dat publicității după reuniunea Eurogrup, citat de Agerpres.

Pactul de stabilitate și creștere - care limitează deficitul guvernamental sub pragul de 3% din PIB, iar datoria publică sub 60% din PIB - a fost suspendat începând din 2020 pentru a oferi guvernelor o marjă de manevră mai largă în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Dar, cu economia UE din nou în creștere, regulile bugetare ar putea fi reintroduse de la începutul lui 2023, chiar dacă vor suferi unele modificări pentru a ține cont de noile realități economice ale UE, respectiv nivelul ridicat al datoriei publice și necesitatea unor investiții publice mari pentru a contracara schimbările climatice.

Comisia Europeană (CE) a apreciat că guvernele UE ar trebui să fie pregătite să restabilească sprijinul pentru economie cu bani publici, în funcție de dificultățile aduse de războiul din Ucraina. De asemenea, CE a recomandat guvernelor UE să treacă în 2023 la o orientare fiscală neutră, de la o orientare de sprijin în prezent, deoarece economia înregistrează creștere, iar statele membre UE au datorii ridicate, ca rezultat al pandemiei.

„Sprijinim opinia CE că o tranziție de la o orientare de sprijin în zona euro la o orientare fiscală neutră, începând din 2023, pare a fi adecvată, în timp ce rămânem pregătiți să reacționăm în funcție de evoluția economiei și, de asemenea, în contextul incertitudinilor ridicate”, se arată în comunicatul Eurogrup.