București, 14 septembrie 2022

Centrul Român de Politici Europene și Asociația Digital Bridge lansează un apel de înscrieri pentru școli gimnaziale, licee teoretice și tehnologice în programul Școli implicate în comunitate – educație civică și media pentru elevi. Proiectul Școli conectate la comunitate – cetățeni activi, informați, implicați aduce un maraton de ateliere civice (lecții deschise, ateliere de lucru cu elevi, activități de implicare în comunitate la nivel local) în școli din urbanul mic și din mediul rural pentru elevii din clasele VII-VIII și primii doi ani de liceu/școală profesională. Prima etapă a apelului de înscrieri se adresează școlilor din județele: Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Buzău, Neamț, Bacău, Brăila, Galați.

Fiecare profesor/școală/grup de profesori interesat/-ă/ este invitat să completeze un scurt formular disponibil aici. Regăsiți acolo mai multe detalii ale derulării programului.

Termenul de înscrieri este 28 septembrie 2022. Ce vor face organizatorii?

  • vin către școală, comunitate și elevii dumneavoastră cu ateliere de educație civică aplicată și ateliere media interactive (de la informare corectă, înțelegerea și informarea din media, de pe internet sau rețele de socializare, până la verificarea informațiilor și demontarea celor false. Ele vor fi organizate și susținute de către experții și invitații organizațiilor partenere în proiect (sugestiile școlilor și profesorilor vor fi binevenite și încurajate).
  • vin către elevi cu un pachet educativ (20 de noțiuni și concepte de educație civică și educație media în format video/animații) sub umbrela „Cetățean activ si informat - Drepturi și acțiuni civice” special conceput în acest program și disponibil gratuit, pentru elevi, liceeni, școli, profesori interesați de metode inovative de predare a unor concepte de mare actualitate grupate sub umbrela „Cetățean activ si informat - Drepturi și acțiuni civice.
  • vin către profesori cu un pachet de resurse didactice și un workshop dedicat profesorilor înscriși în program (octombrie 2022). Este de așteptat ca atelierele civice destinate școlilor din program să aibă loc în perioada (octombrie 2022 – februarie 2023).

Înscrierile se fac prin completarea formularului online de înscriere disponibil aici.

Atelierele civice sunt interactive 

Campania pentru elevii de gimnaziu din clasele VII-VIII și/sau primii ani de liceu/scoală profesională presupune organizarea de ateliere civice de către experții promotorului și organizației partenere sub forma unor ateliere de 3 până la 4 ore în format interactiv, cu jocuri de rol, prezentarea tematicilor cu ajutorul animațiilor video.

La fiecare atelier civic vor participa până la 30 de elevi din aceeași scoală. Elevii vor fi îndrumați să identifice tematici relevante pentru potențiale acțiuni civice/petiții/inițiative/campanii pe care sa le organizeze în comunitate în termen de patru luni de la momentul întâlnirii. Ei vor forma, împreună cu profesorii desemnați - prin desemnare de către grup sau prin asumare - un grup de acțiuni la finalul workshop-ului care va acționa pentru organizarea/rezolvarea/inițierea și derularea campaniei pe tema aleasă/votată de grup.