Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), în parteneriat cu Asociația Digital Bridge (ADB), lansează proiectul „Școli implicate în comunitate - educație civică pentru elevi prin animație, ateliere și campanii locale", care urmărește pe de o parte să crească implicarea civică a tinerelor generații, iar pe de altă parte să ajungă în orașe ori școli din mediul rural unde participarea la viața comunității este redusă.

Pentru a veni în sprijinul acestora, CRPE și Asociația Digital Bridge propun un program de dezvoltare de instrumente interactive de predare a drepturilor civice și sprijin pentru derularea efectiva a unor acțiuni civice în 20 de școli din mediul rural și urbanul mic, pentru elevi de gimnaziu și liceu în comunități din județele cu un nivel redus al implicării civice a societății civile.

Ce ne-am propus:

Vrem, în primul rând, să contribuim la o implicare mai largă și mai intensă a tinerelor generații în viața comunităților locale. Ne-am propus să dezvoltăm resurse educaționale atractive pentru elevi (video animații), în ateliere de predare și ateliere aplicative în scoală, precum și în acțiuni practice în comunitate.

Punem la dispoziția școlilor un pachet educațional care explică noțiuni de bază despre democrație (funcționarea statului, domnia legii, funcționarea justiției, combaterea corupției) și creează noi pachete educaționale despre drepturi civice și bazele informarii corecte (alfabetizare media și combaterea informației false).

Vrem, de asemenea, să sprijinim elevi din mai multe școli în acțiuni pilot prin care vor susține inițiative civice concrete care să rezolve o problema reală, actuală, a comunității lor.

Proiectul își propune nu doar să vină cu programe interactive de educație civică în aceste comunități – noțiuni de bază despre lege, funcționarea statului, democrație, drepturi și libertăți, drepturi civice ci și de a crește capacitatea profesorilor și școlilor de a accesa resursele disponibile și a folosi metode de predare interactive și mai ales de a a încuraja elevii din aceste comunități să gândească critic, să se implice în comunitățile în care vor ajunge să trăiască și să contribuie la schimbările de care este nevoie.

Proiect derulat de Centrul Român de Politici Europene, în parteneriat cu Asociația Digital Bridge cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a crește nivelul de implicare civică a tinerelor generații, în mediul rural și urbanul mic, în județe în care participarea și implicarea civică sunt la cote din cele mai reduse.