Când statul e captiv, tu, cetățean, cui aparții?

"O formă sofisticată a corupției o reprezintă statul captiv: cum lucrează instituțiile și cine le controlează - această formă de corupție este cea mai costisitoare în termenii impactului economic de ansamblu." - arată Banca Mondială.

Ghidul Transparency International descrie statul captiv acea formă sofisticată a corupției care pătrunde profund în mecanismele statului și le perturbă în esența lor.

„Statul devine captiv atunci când indivizi puternici, instituții, companii sau grupuri de interese utilizează corupția pentru a trasa politicile unei națiuni, cadrul legal sau economic pentru a servi propriiile interese.” (Transparency International, 2014: 2)

Corupția este infiltrată la nivelurile-cheie de manifestare a puterii, astfel încât contaminează însuși echilibrul puterilor și afectează capacitatea acestora de a corecta eventuale perturbări existente la un anumit nivel. 

„Instituțiile publice - legislativul, executivul, instituțiile judiciare, organisemele de reglementare, atât la nivel central, cât și local - devin obiectul captivității.” (Transparency International, 2014: 2)

Statul captiv conduce la o zonă obscură de mix între puterea pe care o dă o poziție publică (finanțată din banii contribuabililor) și interesele private, care se plasează într-o zonă obscură, lipsită de legitimitate.

Captivitatea statului utilizează obscur sursele de putere și de bani pe care cetățenii le încredințează unor funcționari publici, demnitari sau alți reprezentanți ai statului - împuterniciți să urmărească interesul public, în baza căruia au fost învestiți cu putere/funcție/poziție, cei care devin acaparatorii statului trădează interesul public și folosesc resursele statului pentru interse obscure.

Resursa publică (poziția de putere, decizia asupra surselor de bani etc) sunt instrumentlee care sunt utilizate discreționat în această ecuație complicată. Statul devine captiv când o serie de paliere indispensabile pentur exercitarea puterii sunt acaparate. 

Cum recunoști captivitatea aparatului de stat

Transparency International a detaliat câteva aspecte ale producerii captivității:

  • Instituțiile publice - legislativul, executivul, instituțiile judiciare, organisemele de reglementare, atât la nivel central, cât și local - devin obiectul captivității.  Captivitatea statului poate fi definită ca influența disproporționată și unregulated influence a grupurilor de interese și a factorilor decizionali.
  • Grupurile de interese reușesc să domine legile, politicile și reglementările. (Transparency International, 2018: 2) 

Captivitatea statului - dintr-o mai subtilă aliniere a intereselor dintre elitele politice și cele din mediul de afaceri prin legături de familie, prietenii, mixuri între aceștia asupra unor afaceri.

Captivitatea se produce treptat

Statul devine captiv adesea, printr-un proces „lent, întrucât națiunile nu se prăbușesc aidoma unor clădiri detonate. Sunt procese care se întind pe mai multe decenii. Nu pot exista democrație autentică și meritocrație într-un stat captiv.” (Popescu, online)

Înt-un stat captiv, întreprinderile cu capital de stat devin instrumente prin care politicienii își răsplătesc sponsorii, apropiații, grupurile de interese prietene.

Există o captivitate exercitată din exterior, alta din interior (Volintiru, 2018, online).

  • captivitatea exogenă (din afara aparatului de stat), sub forma capturii dinspre privați (ex. băiteții deștepți din energie) - influență manifestată asupra factorilor decizionali (Volintiru, 2018, online)
  • captivitatea statului rezultată dintr-o „mai subtilă aliniere a intereselor dintre elitele politice și cele din mediul de afaceri prin legături de familie, prietenii, mixuri între aceștia asupra unor afaceri”. (Volintiru, 2018, online)


Studiu de caz Rulo, episodul 9 - Statul captiv 

„Olimpiada lui Bolovan” este al doilea episod din seria celor 10 animații scurte realizate de Asociația Digital Bridge (EURACTIV România) în parteneriat cu Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE) este dezvoltat în special pentru copiii din clasele gimnaziale, în vederea familiarizării acestora cu principiul „statului de drept”. A trecut ceva timp de când Rulo i-a inspirat pe organizatorii olimpiadei de istorie să pună în aplicare un regulament corect și echitabil.

Olimpiada de anul acesta se aproprie repede și au apărut vești că Ținutul ar urma să angajeze profesori renumiți din toată lumea să facă meditații cu toți participanții. Însă nu totul este ceea ce pare. Inițiatorul legii care va acorda copiilor dreptul la pregătire cu acești profesori extraordinari este domnul Bolovan, iar planul lui este cu totul altul. Anul acesta toți prietenii lui din capitală i s-au plâns că materia la istorie e prea grea și copiii lor au nevoie de ajutor suplimentar. Și el de fapt are aceeași problemă cu băiatul său.
    

  • Link direct la tabloul celor 10 video-animații Rulo
  • RULO (Ep. 9): Olimpiada lui Bolovan

    Mai mult pe EurActiv »