DEZBATERERULO@Școala Băișoara
Pe 8 noiembrie 2018, EURACTIV România a organizat cea de-a șaptea vizită în școlile din mediul rural, din cadrul proiectului pe tema educației juridice.
Activitatea s-a desfășurat în laboratorul de informatică al Școlii Gimnaziale „Mircea Luca” Băișoara (județul Cluj), unde cei 26 de copii din clasele II-VIII au vizionat două animații educative, urmate de discuții cu judecătorul Mihai Ghica, care activează în cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca, Secția Penală.
Acesta le-a explicat elevilor care sunt drepturile și obligațiile care le revin, punctând totodată cum funcționează sistemul juridic în România și ce rol au toți actorii implicați. Astfel, copiii au înțeles ce face Guvernul, care e rolul Parlamentului, ce rol au judecătorii, procurorii și polițiștii, precum și maniera în care aceștia colaborează.
Elevii au pus întrebări și au interpretat diverse roluri, substituind personajele din animații, astfel încât să evidențieze partea legală și juridică a situațiilor prezentate. Animațiile proiectate au subliniat situații concrete de viață privind drepturile și obligațiile cetățenești.
De asemenea, copiii au înțeles că legile sunt făcute pentru binele lor și pentru siguranța lor, de aceea nu trebuie privite ca un impediment și nici nu trebuie să se teamă de ele. Au avut ocazia să vadă ce se întâmplă dacă legile sunt încălcate, prin exemplul animației cu meciul de fotbal care nu beneficiază de un arbitraj corect.
Dezbaterea face parte din proiectul „Captura Statului explicată pentru copii prin animații”, ce își propune să dezvolte unui program educațional inovativ pentru elevii din clasele V-VIII, în special din mediul rural. Cele 10 animații video dezvoltate de EURACTIV România, în parteneriat cu CRPE, acoperă subiecte precum drepturi și libertăți, stat de drept, corupție, independența justiției sau captura statului și sunt disponibile online, în română și engleză.