Pe 12 noiembrie 2018, EURACTIV România a organizat ultima vizită în școlile din mediul rural, în cadrul proiectului pe tema educației juridice.

Evenimentul este parte a proiectului „Captura Statului explicată pentru copii prin animații”, ce urmărește crearea unui program educațional inovativ pentru elevii din clasele V-VIII, în special din mediul rural.

Cele 10 animații video dezvoltate de EURACTIV România, în parteneriat cu CRPE, acoperă subiecte precum drepturi și libertăți, stat de drept, corupție, independența justiției sau captura statului și sunt disponibile online, în română și engleză.

Dezbaterea organizată în Școala Gimnazială Luna, din județul Cluj, a întrunit 38 de elevi din clasele V-VIII, cadre didactice și administrative, părinți, un polițist din cadrul Secției 4 de Poliție Rurală Câmpia Turzii, un expert educațional și un judecător.

Mihai Ghica, judecător în cadrul judecătoriei Cluj-Napoca, Secția Penală, le-a vorbit copiilor din Luna de Sus despre sistemul de justiție, explicându-le legătura cu celelalte puteri din stat, precum și rolurile care le revin procurorilor, judecătorilor, avocaților și polițiștilor în cadrul acestui sistem.


Pornind de la studiul de caz în care Rulo se confruntă cu un arbitraj injust, elevii din Luna au înțeles importanța independenței justiției și respectarea aplicării legii în mod corect, dar și faptul că e nevoie să ia atitudine atunci când văd că e comisă o nedreptate.

Pentru a crește caracterul interactiv al dezbaterii, expertul educațional Adina Roșca, alături de directorul Școlii, Maria Rus, au realizat un test în aplicația Kahoot!, elevii răspunzând la 10 întrebări formulate în timp real, pe măsură ce dezbaterea avansa. Scopul activității a vizat fixarea cunoștințelor dobândite într-un mod interactiv și captivant.