Pe 26 octombrie 2018, EURACTIV România a organizat prima vizită în școlile din mediul rural, în cadrul proiectului de educație juridică, prin animații și dezbateri cu experți în domeniu.

Evenimentul este parte a proiectului „Captura Statului explicată pentru copii prin animații”, ce urmărește crearea unui program educațional inovativ pentru elevii din clasele V-VIII, în special din mediul rural.

Cu această ocazie, cei aproximativ 55 de elevi ai Școlii Gimnaziale Poiana Mărului prezenți la dezbatere, au avut șansa să interacționeze cu un magistrat de la Curtea de Apel Brașov, Secția Penală.

Alexandru Șerban, judecător și fost membru CSM, cu peste 20 de ani de experiență în domeniu, le-a explicat celor mici cum funcționează sistemul juridic în România, ce rol joacă polițiștii, procurorii și judecătorii în cadrul acestui sistem, care este diferența dintre răspunderea penală și cea civilă, care e diferența dintre abateri și infracțiuni, pentru ce infracțiuni se poate ajunge în închisoare și cu ce responsabilități vine obținerea cărții de identitate.

Potrivit legislației, până la vârsta de 14 ani, copiii nu pot răspunde penal însă, dacă până la această vârstă minorii comit vreo infracțiune, aceștia trebuie să știe că părinții lor vor răspunde civil și vor fi obligați să acopere pagubele comise de ei. Totuși, acțiunile minorului nu rămân fără nicio consecință, acesta putând să ajungă într-un centru de delincvență juvenilă, dacă infracțiunea comisă este gravă.

Între 14-18 ani, pentru copiii care comit infracțiuni, există niște măsuri educative speciale, de la cele mai ușoare (avertisment, lăsarea în grija familiei etc.), la cele mai grave (încadrarea într-un centru de detenție).

De la 18 ani, după ce minorul s-a dezvoltat suficient astfel încât să poată înțelege consecințele faptelor sale, legislația spune că răspunderea penală este completă, explică judecătorul Alexandru Șerban.


Totodată, elevii din clasele V-VIII ai Școlii Gimnaziale Poiana Mărului au învățat care le sunt drepturile și libertățile, ce înseamnă statul de drept și justiția independentă, pornind de la animațiile dezvoltate în cadrul proiectului de educație juridică implementat de EURACTIV România, în parteneriat cu CRPE. Personajul RULO, un roboțel de 12 ani care trăiește în Orășelul Mecanic, în Ținutul Distracției, se confruntă de-a lungul copilăriei sale cu o serie de situații, traduse într-un limbaj familiar, care ascund lecții despre natura și importanța unor concepte juridice.

Așadar, pornind de la studiul de caz în care Rulo se confruntă cu o olimpiadă nedreaptă, în cadrul căreia toate regulile sunt aruncate pe ferestră de către organizatori, elevii din Poiana Mărului au înțeles importanța regulilor și necesitatea respectării acestora, dar și faptul că e necesar să ia atitudine atunci când o nedreptate este comisă.

Animațiile dezvoltate în cadrul proiectului sunt disponibile atât în limba română, cât și în limba engleză