Pe 31 octombrie 2018, EURACTIV România a organizat cea de-a patra vizită în școlile din mediul rural, din cadrul proiectului pe tema educației juridice.

Evenimentul este parte a proiectului „Captura Statului explicată pentru copii prin animații”, ce urmărește crearea unui program educațional inovativ pentru elevii din clasele V-VIII, în special din mediul rural.

Cele 10 animații video dezvoltate de EURACTIV România, în parteneriat cu CRPE, acoperă subiecte precum drepturi și libertăți, stat de drept, corupție, independența justiției sau captura statului și sunt disponibile online, în română și engleză.

  

Cei 49 de elevi ai Școlii Gimnaziale Racovița, din județul Sibiu, din clasele a VI-a și a VII-a, prezenți la dezbatere, au avut șansa să interacționeze cu Adina Roșca. Formată ca expert educațional în Statele Unite ale Americii, unde a predat timp de zece ani după model american, Adina Roșca le-a explicat copiilor de ce este important să își cunoască drepturile și libertățile, și de ce trebuie să fie conștienți de responsabilitățile care le revin odată cu obținerea cărții de identitate.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate trei dintre cele zece animații dezvoltate în proiect. Astfel, plecând de la exemplele meciului de fotbal, olimpiadei nedrepte sau filmului cu super-eroi, în care roboțelul RULO nu a beneficiat de un arbitraj corect, respectarea regulilor sau de o administrație corectă și eficientă, elevii din Racovița au adus în discuție situații asemănătoare prin care au trecut și în cazul cărora nu au știut să reacționeze corect și eficient, sau să își argumenteze punctul de vedere. Totodată, elevii au învățat că este extrem de important să ai inițiativă, să cauți și să găsești soluții eficiente.