Pe 7 noiembrie 2018, EURACTIV România a organizat cea de-a cincea vizită în școlile din mediul rural, din cadrul proiectului pe tema educației juridice.

Păstrând caracterul interactiv al primelor patru dezbateri, evenimentul de la Școala Gimnazială Șăulia, din județul Mureș, a adus laolaltă 52 de elevi de gimnaziu și un magistrat, care le-a explicat copiilor importanța egalității în fața legii și a independenței justiției.

Dezbaterea a avut-o ca invitat special pe judecătoarea Natalia Roman, de la Tribunalul Târgu Mureș, care a pus în discuție problema respectării regulilor, pornind de la două studii de caz concrete prezentate prin animațiile video dezvoltate în cadrul proiectului: Cine împarte justiția pe teren? și Legea e aceeași pentru toți.

Astfel, s-a dezbătut problema încălcării regulilor de circulație și a aplicării legislației în mod corect și echidistant și s-a discutat despre problema consumului de droguri în școli, despre infracționalitate juvenilă și ce presupune creșterea graduală a pedepsei, în caz de recidivă. Pentru a înțelege mai bine situațiile prezentate, copiii din Șăulia au recurs la jocul de rol, substituind personajele prezentate în animații și au încercat să găsească soluții la problemele cu care se confruntă roboțelul RULO în Orășelul Mecanic, amintind câteva situații din viața reală cu care s-au confruntat chiar ei, în care au fost tratați la fel ca personajele animate proiectate.


Proiectul „Captura Statului explicată pentru copii prin animații” urmărește crearea unui program educațional inovativ pentru elevii din clasele V-VIII, în special din mediul rural. Programul își propune să sprijine copiii să asimileze informațiile de bază necesare pentru ca mai târziu, atunci când vor deveni adulți, să fie capabili să analizeze deciziile politice și schimbările legislative și să înțeleagă efectele acestora asupra sistemului de justiție și asupra fenomenului capturii statului.

În cadrul proiectului au fost dezvoltate 10 animații video care acoperă subiecte precum drepturi și libertăți, stat de drept, corupție, captura statului ș.a. Animațiile sunt disponibile online, în română și engleză.