SSMR - Societatea Matematică nu ar fi existat, istoric vorbind, fără Gazetă. "Acum, că am ridicat Gazeta Matematică, și Gazeta, și Societatea reușesc să trăiască, să-și împlinească scopul”. Gazeta a fost lansată sub Carol I, la 16 septembrie 1895.


  • "Gazeta Matematică" a fost fondată de zece ingineri români, care au contribuit cu câte douăzeci de lei aur. Primul număr al gazetei a apărut la data de 15 septembrie 1895, la o zi după inaugurarea Podului "Carol I". La câțiva ani după, a fost înființată precursoarea Socieții de Științe Matematice din România.
    Un grup de ingineri tineri, care lucrau pentru podul de la Cernavodă și erau asistenți la Politehnică, au observat carențele elevilor la matematică, în timp ce corectau lucrările pentru examenul de admitere de la Școala Politehnică. Cei cinci – Ion I. Ionescu, Ion Gh. Zottu, Victor Balaban, Mihail Roco și Vasile Gr. Cristescu – au decis înființarea unei reviste de matematică, care să se adreseze profesorilor și elevilor. Societatea Gazeta Matematică a fost fondată în august 1909 și recunoscută prin lege de Adunarea Deputaților la 5 aprilie 1910.
    Numele societății a fost schimbat ulterior în Societatea de Matematică și Fizică, iar apoi în Societatea de Științe Matematice din România (cunoscută și prin acronimul SSMR). SSMR a organizat și prima Olimpiadă Internațională de Matematică, în 1959, la Brașov.
    În august 1909 redactorii au decis înființarea Societății Gazeta Matematică, societate care a fost recunoscută prin lege de Adunarea Deputaților la data de 5 aprilie 1910. Numele societății a fost schimbat ulterior în Societatea de Matematică și Fizică, iar apoi în Societatea de Științe Matematice din România (cunoscută și prin acronimul SSMR).
  • SSMR a organizat și prima Olimpiadă Internațională de Matematică, în 1959 la Brașov.
  • A fost interzisă în perioada comunistă.

Între cele două războaie mondiale, Societatea Matematică a fost foarte activă.
După 1990, Gazeta Matematică a intrat în derivă. Pentru perioade lungi de timp. Nu mai avea cine s-o tipărească și apărea cu chiu cu vai. Și s-a prăbușit, de la un tiraj socialist imens de o sută de mii de exemplare (din care, adevărat, nu se vindeau poate nici jumătate) până la numai 1000 de exemplare. Cu un asemenea tiraj, fără susținere financiară și posibilități materiale și umane de revigorare, risca oricând să dispară. Să-și înceteze existența sa de peste 125 de ani.
Dar soluția a fost găsită. Și, azi, Gazeta Matematică s-a reînnoit. Trăiește acum o viață nouă.
 
... renașterea Gazetei
Prof. Radu Gologan își amintește:

„În 2008, când am preluat eu Societatea, era într-o stare financiară destul de proastă. Nu exista nici un fel de finanțare. Singura sursă era vânzarea Gazetei, dar, la o mie de exemplare ce să faci cu trei angajați, costuri de editare, tipografie...?”

Citește întreaga poveste documentată și scrisă de Mircea Caster pe DGcademy.com, în secțiunea Proiecte de succes.

 

Ghid de utilizare hartă interactivă proiecte educație EDUMAP

Mai mult pe EurActiv »