Programe de tipul "Code Kids - Cod pentru copii la bibliotecă", "Fizica altfel" - implicarea elevilor în experimente, "Predau viitor" - un program de informatică centrat pe proiect, gândirea creativă, orientată spre soluții - sunt coordonate de RAF.

Există studii care arată că azi avem cei mai demotivați profesori. Și, desigur, cei mai demotivați elevi. Ca urmare, au apărut oameni care cred că educația românească ar trebui să se reinventeze. În așa fel încât școala să fie un loc care să placă

  • "Predau viitor", gândit și crescut de către AsociațiaTechsoup și Romanian-American Foundation. 91 de profesori schimbă modalitatea în care informatica este predată în școli: dau sens orelor implicând copiii în proiecte de lungă durată. Procesul se numește învățare prin proiect (project-based learning) și încurajează gândirea divergentă, cea care caută mereu soluții creative.
  • "Fizica altfel": Un program început acum șase ani de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale a pus însă în mișcare un mecanism al schimbării în ceea ce privește învățarea științelor în România.
  • "Lecțiile domnului Științescu": E doar un joc de Lego – dar cumva, în mod misterios, o formulă din manualul de fizică îi va ajuta în mod miraculos să rezolve problema. ”Știți, de fapt povestea asta cu Legolas ne ajută să ne deghizăm intențiaȚ, spune Florin Anghel, unul dintre cei trei adolescenți care au inventat problema cu Legolaspentru a face mai atractiv proiectul lor extracurricular, Techno Brick 2. ”Le spunem copiilor că putem să ne jucăm cu Lego – e ceva ce le place tuturor. Dar, pe lângă joacă, vrem să și învețe ceva”. De exemplu, pot să rezolve o problemă cu un plan înclinat studiind dinamica construcției Lego în loc să descompună vectorii de forță, cum ar fi făcut la școală. ”Fizica nu înseamnă doar formule peste formule. Are și multe chestii practice, dar adesea copiii nu înțeleg asta”, adaugă Rareș Crăciun, colegul lui Florin.
  • "Code Kids - Cod pentru copii la bibliotecă": Programul sprijină copii din mediul rural și orașe mici să își însușească noțiuni elementare de coding, în bibliotecile publice.
  • "Code for Romania": Programul vizează extinderea ariei activităților și creșterea sustenabilității asociației Code for Romania, precum și dezvoltarea comunității sale de voluntari, care dezvoltă soluții digitale pentru probleme de interes public.

Despre programele de Educație ale RAF și povestea din spatele acestora - pe noua platformă - harta interactivă a proiectelor din Educație DGcademy.com. RAF: O fundație de 23,7 milioane de dolari în nouă ani