Ministrul educației a declarat că aproximativ 80% dintre unitățile de învățământ sunt pregătite cu dezinfectant și măști pentru începerea școlii, dar că pe 7 septembrie direcțiile de sănătate publică vor analiza situația epidemiologică și vor decide.

„Precizarea pe care a făcut-o premierul ieri e una venită din propunerile pe care le-am primit la minister, la Guvern. Trebuie să fim sinceri: sunt părinți care cred că trebuie să amânăm începerea anului școlar. Noi am făcut un anunț. E pregătit deja documentul prin care începerea anului e prevăzută pentru 14 septembrie. A fost aprobat ordinul comun cu Ministerul Sănătății. Acolo e prevăzut și un calendar. Pe 7 septembrie, DSP-urile analizează situația epidemiologică. În funcție de aceasta, dar și de specificul școlii, consiliile de administrație din școli fac o propunere către inspectoratele școlare, iar în comitetele pentru situații de urgență se decide, în funcție de scenarii. Unde situația e gravă, se poate face în sistem online. Deocamdată trebuie să avem o situație epidemiologică anunțată la nivel național”, a declarat Monica Anisie sâmbătă, la B1TV.

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că autoritățile au avut discuții privind începerea anului școlar cu prezența fizică în clase de la 1 octombrie, iar până atunci cursurile să fie online, dar nu s-a luat încă o decizie în acest sens.

Ulteriori, secretarul de stat Raed Arafat a precizat că nu a avut loc o discuție oficială privind începerea școlii doar online, dar că sunt vehiculate mai multe idei la nivelul autorităților.

„Trebuie să ne uităm și la situația în care se află copiii. Trebuie să ne asumăm toți o responsabilitate. Autoritățile locale trebuie să se implice. Până la 7 septembrie, nu m-aș hazarda să spun care e scenariul, de asta am descentralizat decizia”, a mai spus Anisie, potrivit Agerpres.

Ea a menționat că deciziile privind începerea cursurilor vor depinde de situația epidemiologică de la o localitate la alta.

„Uitați-vă la celelalte state UE, care au luat decizii similare. Trebuie să analizăm situația epidemiologică, să nu-i expunem pe copii, dar trebuie să privim și specificul școlii: are spațiile necesare pentru distanțarea fizică de un metru? Are separatoare, dacă nu există posibilitatea distanțării? Are dezinfectant, măști, resurse? Acestea sunt asigurate de autoritățile locale (...) Din raportările primite până acum, circa 80% din unitățile de învățământ sunt pregătite: au dezinfectant, au măști”, a precizat ministrul.

Anisie spune că, probabil, doar pe 11 septembrie vom avea „imaginea completă a ceea ce se întâmplă”.

„Nu e foarte târziu, pentru că școlile au acum ce le e necesar: documentele necesare pentru a se pregăti într-un fel sau altul”, a adăugat Anisie.

Totuși, ministrul a menționat că 836 de unități de învățământ nu au condiții minime sanitare. „Pentru mine înseamnă foarte mult. Ele încă au toaletele în curte. E vorba de clădiri", a mai spus Monica Anisie.