Asociații ale tinerilor cer președintelui retrimiterea în Parlament a Legii privind educația sexuală, după ce Curtea Constituțională a stabilit că prevederile privind înlocuirea educației sexuale cu educația sanitară sunt constituționale.

Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Tineretului din România (CTR) își exprimă ”dezamăgirea” față de decizia Curții Constituționale a României, care stipulează faptul că legea de modificare a Legii 272/2004, care prevede faptul că educația sexuală este înlocuită de educație sanitară, (realizată doar cu acordul părintelui) se încadrează în limitele constituționalității.

”În luna mai, odată cu adoptarea acestei legi, societatea civilă a atras atenția asupra necesității introducerii educației sexuale în școli, în sensul propriu al termenului. Încercarea decidenților de a limita accesul elevilor la educație sexuală reprezintă un act iresponsabil, având în vedere faptul că România se află la coada clasamentului în ceea ce privește sănătatea sexuală a tinerilor și numărul mamelor adolescente”, se arată într-un comunicat al organizațiilor, care reamintesc faptul că, potrivit, datelor INS Tempo, în anul 2018, în România au devenit mame 727 de adolescente cu vârsta sub 15 ani și 18.753 cu vârsta între 15-19 ani.

Dintre mamele adolescente sub 15 ani, 19 sunt la a doua naștere și una la a treia. Cât ține de mamele adolescente cu vârsta între 15-19 ani, 3.929 sunt la a doua, 731 la a treia, 72 la a patra, 8 la a cincea și una la a șasea.

Totodată, 7,5% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în Europa provin din România, incidență de 3 ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene. România se află pe primul loc din țările Uniunii Europene în ceea privește mortalitatea prin cancer de col uterin (14.2 la 100.000 de femei).

”În multe familii din România, sănătatea reproducerii nu constituie un subiect de discuție liberă, iar mai mulți elevi nu au părinți care să le poată răspunde la informații privind educația sexuală care ar trebui să fie livrate de specialiști în domeniu, astfel că informațiile pe care elevii le primesc pe această temă în cadrul unității de învățământ reprezintă unica oportunitate de a înțelege aspecte de bază adiacente educației sexuale, precum contracepția, planificarea familială”, explică asociațiile motivele pentru care solicită președintelui României retrimiterea în Parlamentul, spre reexaminare, a Legii pentru modificarea Legii nr. 272/2004.

Curtea Constituțională a respins săptămâna trecută sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra actului normativ care modifică legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Legea prevede că în școli se vor derula, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, programe de educație pentru viață, inclusiv de educație sanitară, pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.

În sesizare, Klaus Iohannis reclamase faptul că modificările făcute de deputați au un obiect de reglementare complet diferit față de cel avut în vedere de inițiator și, implicit, de Senat, încălcându-se prevederile Constituției referitoare la competența Camerei decizionale în procedura legislativă.