Diplomele eliberate in Romania trebuie autentificate de 6 institutii romanesti pentru a fi echivalate in Italia, Grecia, Spania. Majoritatea romanilor cu studii superioare prefera sa se angajeze in strainatate ca necalificati, decat sa treaca prin calvarul echivalarii diplomelor.

Daca ai absolvit un liceu sanitar si vrei sa te angajezi in Italia, ca asistenta medicala, trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare (1 - 2 ani) si sa platesti cel putin 20 de milioane de lei pentru ca actele eliberate de liceu si Ministerul Sanatatii sa fie recunoscute de statul roman. Primul pas - diploma de bacalaureat trebuie autentificata printr-o adeverinta de la liceul care a eliberat diploma.

Citam din indrumarul dosarului pentru asistent medical generalist in Italia: "adeverinta de autenticitate adevereste ca diploma de bacalaureat este autentica si corespunde cu realitatea existenta in arhiva liceului".

Adeverintele de autentificare se mai autentifica o data la Inspectoratul scolar in raza caruia functioneaza liceul si inca o data la Ministerul Educatiei - Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (CNRED).

La acest centru lucreaza 7 oameni - 3 inspectori care isi asuma raspunderea sa puna viza centrului pe diplomele deja vizate, 2 persoane care furnizeaza informatii, un director si un casier. Pentru a da ochii cu unul din cei trei inspectori trebuie sa te programezi cu trei luni inainte.

Daca ti se accepta dosarul de la prima programare, inseamna ca ai avut noroc. Reprogramarea, pentru orice foita lipsa, se face peste cel putin o luna. Un batran din Timisoara, venit cu dosarul ficei sale, a fost reprogramat pentru ca ii lipsea o stampila de la Inspectoratul scolar din Timis. Drumul dus-intors de la centru pana acasa il costase un milion de lei.

Alaturi de batran, in sala de asteptare a centrului, o tanara absolventa statea cu frica sa nu cumva sa fie si ea trimisa inapoi. Problema ei: unul din actele eliberate de liceu fusese dactilografiat pe doua coli de hartie si nu fata-verso.

Absurditatea autentificarii unor acte autentice de chiar institutiile care le-au eliberat nu vizeaza doar Ministerul Educatiei. Autorizatia de libera practica avizata pe anul in curs de Colegiul Asistentilor trebuie revizata de Ministerul Sanatatii. Cu diploma de studii re-re-re-vizata si cazierul obtinut de la Ministerul de Interne se merge la Ministerul Afacerilor Externe, unde se pune apostila pe fiecare act.

Tot dosarul se traduce si se legalizeaza apoi la notariat. Ultimul pas in hatisul birocratiei romanesti - copiile legalizate se supralegalizeaza la Ministerul Justitiei.

Cu toata hartogaria se merge apoi la Consulatul Italian pentru obtinerea unei "Dichiarazione di Valore", pe baza careia se echivaleaza in Italia studiile din Romania. Eliberarea propriu-zisa a "dichiarazione di Valore" dureaza 8 zile de la acceptarea dosarului si costa 1.085.000 de lei. Programarea pentru a depune dosarul este, in schimb, un calvar. Batranelul pe care l-am intalnit pe holul CNRED ne-a spus ca te poti programa pe Internet numai in trei zile pe an, respectiv o zi la patru luni.

In acele trei zile, site-ul este accesat concomitent de mii de oameni din Romania, Italia si Republica Moldova, astfel ca programarea in ziua Z este o chestiune de noroc. Incercand sa ne programam si noi la consulat, am constatat ca, intr-adevar, singura cale acceptata de autoritatile italiene este Internet-ul.

Cand am accesat site-ul, am aflat ca "locurile disponibile pentru programari sunt, momentan, epuizate. Inregistrarile se vor deschide in 16 iunie 2004".

Daca cel care doreste sa se angajeze in Italia - si a gasit deja un loc de munca acolo - este absolvent de studii superioare, calvarul echivalarii diplomei se repeta, doar ca avizarile si reavizarile sunt, de aceasta data, necesare nu numai pentru diploma, ci si pentru programa analitica si foaia matricola.

"Romanii cu studii superioare care isi gasesc un loc de munca in strainatate conform pregatirii lor sunt morti de oboseala si cu nervii la pamant, dinainte de a-si incepe programul la noul loc de munca", spune Roxana Prodan, presedinta Patronatului Agentilor Economici Acreditati pentru Ocuparea si Plasarea Fortei de Munca - Acord.

Conform doamnei Prodan, 63.000 de romani lucreaza la negru numai in Torino si Roma, in constructii, menaj, industria hoteliera.

Majoritatea romanilor prefera sa plece ilegal sau sa se angajeze ca necalificati, sperand ca, ulterior, isi vor gasi o slujba conform pregatirii. Cine a avut ideea absurda de a cere 5 autentificari succesive ale unor acte autentice eliberate de institutii ale statului roman?

Cei de la CNRED sustin ca regula este impusa de autoritatile italiene. De la Ambasada Italiei am primit doar un raspuns sec: "Legalizarea actelor de studiu este necesara birourilor noastre in scopul verificarii autenticitatii documentelor precizate".

Se pare ca aceasta masura a fost luata, dupa ce cativa romani au inaintat documente false autoritatilor italiene. In loc ca autoritatile romane sa ia masuri pentru ca diplomele sa nu mai poata fi contrafacute cu un simplu copiator color, s-a introdus toata aceasta brambureala cu statut de regula. Tarile europene care cer echivalarea diplomelor dupa modelul italian sunt Grecia si Spania. Autoritatile celorlalte tari au reguli mult mai simple.

In Anglia si in Germania, de pilda, pentru a te angaja ca asistenta medicala ai nevoie de o traducere legalizata a diplomei si a foii matricole. Acestea, impreuna cu traduceri legalizate dupa buletin, carte de munca, cazier, recomandari si un CV in limba tarii in care te angajezi, se trimit angajatorului. Daca primesti un raspuns favorabil, sustii un test de limba, iar apoi angajatorul trimite pe adresa ambasadei din Romania un precontract. Ambasada elibereaza permis de munca la data ceruta de angajator.
Adevarul - Alina Badalan, Caterina Nicolae

<I>Va rugam trimiteti luari de pozitie/comentarii cu privire la acest subiect la email: <a href="mailto:redactie@euractiv.ro">redactie@euractiv.ro</A>.</I>