CCR a admis sesizarea președintelui privind neconstituționalitatea unei legi inițiate de PSD care prevede că învățământul preșcolar, școlar, preuniversitar și universitar se poate desfășura și online pe perioada stării de urgență sau de asediu.

Judecătorii au decis miercuri că Legea pentru completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 este neconstituțională, în ansamblul său, hotărârea fiind luată cu unanimitate de voturi.

Prin completările propuse se urmărește crearea cadrului normativ în baza căruia activitățile din învățământul preuniversitar și universitar să se poată desfășura și online, dar președintele Klaus Iohannis a apreciat că, prin modul în care a fost adoptată, legea contravine prevederilor art. 61 alin. (2) și ale art. 75 alin. (1) din Constituție, fiind deturnată voința inițiatorilor, contrar principiului bicameralismului dezvoltat în jurisprudența Curții Constituționale.

De asemenea, legea criticată încalcă dispozițiile art. 78 din Constituție referitoare la intrarea în vigoare a legii, se arată în sesizarea de neconstituționalitate a președintelui.