Va prezentam o sinteza prelucrata a chatului cu Gabriela Coman, secretar de stat, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie, organizat de delegatia Comisiei Europene la Bucuresti.

Nota: EurActiv a selectat cele mai relevante subiecte, a ordonat discutiile in functie de subiect si a introdus intertitlurile. Nu am considerat necesar sa inlaturam anumite greseli inerente chatului sau ale unor persoane straine.

Constitutionalitate

Valentin Nas: Conform Constitutiei, cetatenii Romaniei sunt egali in drepturi. As dori sa stiu daca acest principiu constitutional se respecta in cadrul noii legi a adoptiei, cu referire la cetatenii romani domiciliati in strainatate.

Gabriela Coman: Conform noii legislatii in domeniul protectiei drepturilor copilului, intarind principiul constitutional la care va referiti, toti copiii au aceleasi drepturi si in plus adultii - parinti sau specialisti care lucreaza pt ei - au obligatia sa ii ajute sa si le exercite. Ma refer in mod special la dreptul copilului de a fi tratat ca un individ in parte cu nevoie specifice la care sintem obligati sa gasim un raspuns adecvat

Declaratiile ambasadorului roman in Spania

EurActiv.ro: Pe ce credeti ca se bazeaza afirmatiile ambasadorului roman in Spania, conform carora adoptiile ar putea fi reluate?

Gabriela Coman: Noua legislatie in domeniul protectiei drepturilor copilului si al regimului juridic al adoptiei urmeaza sa intre in vigoare la 1 ian 2005. Conform acesteia, adoptia internationala, in masura in care se evalueaza ca raspunde nevoilor unui copil lipsit de ocrotirea familiei sale este permisa numai daca adoptatorul este bunicul copilului. In plus, in momentul de fata, este in vigoare ordonanta 1/2004 conf. careia toate procedurile privind adoptiile internationale sunt suspendate.

Legislatie similara

Anca Deiac: Spuneti-ne daca in alte tari vest si est-europene exista o legislatie atat de restrictiva in privinta adoptiilor internationale ca in tara noastra (numai bunicii)?

Gabriela Coman: Dintr-o analiza comparativa a legislatiei europene, Grecia si Finlanda au de asemenea o legislatie care restrictioneaza adoptia internationala; mai mult decat o comparatie cu legislatia altor tari europene, important pentru noi este ca adoptia nu va mai fi considerata (conform noii legi) ca o masura de protectie a unui copil aflat in dificultate, iar abordarea adoptiei in general trebuie privita in ansamblu masurilor care se vor lua pt sustinerea familiilor naturale astfel incat acestea sa fie capabile sa isi creasca si ingrijeasca singure proprii copii

Fonduri pentru copii

Iacoban Doina: Intrebarea mea este daca actualmente sunt disponibile si active masuri de finantare care se adreseaza implementarii obiectivelor si masurilor de protectie a copiilor:finantare de proiecte sociale, finantare de masuri de protectie a copiilor monoparentali care sunt atrasi intr-o forma de centru de zi pentru copii?

Gabriela Coman: Da, exista fonduri alocate de la bugetul central si de la bugetele judetene pt finantarea unor servicii de prevenire a abandonului precum ar fi centrele de zi pe care le mentionati. In plus, in momentul de fata, beneficiaza de alocatiile completementare si de sustinere un nr de 900.000 de familii

Caz concret: Debbie Vaughn

Debbie Vaughn: Vrem sa stim ce este situatia pentru cei din Statele Unite care au terminat procesul si au fost acceptat inainte schimbul legelui (adica dosarul a fost aceptat din guvernul roman)? Copiii care sunt in asistenta maternala acum si au parintii adoptivi in America, cand pot sa plec coppiii astia?

Gabriela Coman: Adoptiile internationale aflate pe rolul instantelor, in urma aprobarii transmiterii cererilor de adoptie de catre guvernul Romaniei, isi urmeaza cursul conform legislatiei anterioare. Daca instanta decide, definitiv si irevocabil, adoptia internationala a unui copil roman, dar numai pt cazurile mentionate mai sus, atunci copilul devine copilul natural al familiei care l-a adoptat. Copiii care sunt in asistenta maternala ramana beneficiarii ai acestei masuri de protectie, cu continuarea demersurilor de a fi reintegrati in familia naturala.

Debbie Vaughn: Stim asta. Copilul despre ce este vorba a fost abandonat definitv de familia naturala. Eu am terminat dosarul si asta a fost transmis si a fost acepat din guvernul roman in ianuarie. Atunci, vreau sa stiu daca si cand pot sa iau copii mei acasa cu mine in State?

Gabriela Coman: Chiar si conform legii anterioare, care permitea un numar limitat, si in situatii deosebite, adoptia internatioanla a unui copil roman, transmiterea unei cereri sau a unui dosar nu a insemnat in nici un caz raspuns favorabil la cererea de adoptie internationala

Debbie Vaughn: De ce sunt dosarii internationale aceptati daca guvernul nu are intentia sa ne lasa sa infiam copii?

Gabriela Coman: Conform legislatiei romanesti, orice administratia centrala sau locala are obligatia de a primi si inregistra orice fel de cerere, urmind ca intr-un interval de timp limitat (30 de zile) sa trimita solicitantului un raspuns

Debbie Vaughn: Dosarul meu a fost evaluat in ianuarie. Cand o sa fie re-evaluat?

Gabriela Coman: Nu stiu ce inseamna evaluat in ianuarie. Nici unul din dosarele aflate in prezent la Autoritatea Nationala pt Protectia Copilului, conform legislatiei prezente si celei care va intra in vigoare la 1 ian 2005, nu vor mai fi re-evaluate.

Debbie Vaughn: Ce putem sa facem noi, care au trimis dosarul si asteptam, ani de zile, sa luam copii nosti adoptati acasa?

Gabriela Coman: Avand in vedere prevederile legislative existente, multumindu-va pentru interesul pe care il manifestati pt viitorul copiilor romani, va vom returna totusi dosarul inregistrat la ANPCA

Debbie Vaughn: ce o sa se intampla cu copiii cu nevoiile speciale care sunt abandonati? Au o sansa sa plece?

Gabriela Coman: Pt copiii cu nevoi speciale s-au dezvoltat multe servicii la nivel local. Suntem in continuare interesati de construirea de centre de zi pentru copilul cu handicap de care sa poata beneficia atat copilul din familie cat si din institutii

De ce o astfel de lege?

Claudia: Buna ziua doamna Coman.As dori sa-mi spuneti ce se urmareste cu aceasta lege.De ce a fost necesara?

Gabriela Coman: Legea urmareste respectarea tututor drepturilor copilului, iar in relatia cu parintii urmareste indeplinirea primordial a obligatiilor acestora fata de proprii copii.

Masuri pentru fiecare copil in parte

Valentin Nas: Ce se intampla daca nu exista familie naturala? De ce nu se permite unui orfan "real" sa plece in adoptie internationala, daca nu exista familie naturala in care sa fie reintegrat, si nici familie in Romania care sa doreasca sa il adopte?

Gabriela Coman: In Romania sunt extrem de putini copii orfani, dar si acestia, ca si majoritatea copiilor aflati in grija statului, au rude in tara (bunici, matusi, unchi, veri). Inca odata, lispa unei familii pt un copil nu are ca solutie automata adoptia. In multe cazuri, lucrul valabil in toate tarile europene, institutia insasi sau alte tipuri de servicii, reprezinta solutia adecvata nevoilor unui copil. In plus, in planul individual de protectie al fiecarui copil in parte, importanta este continuitatea in educarea copilului, originea sa culturala si lingvistica, principii mentionate de altfel si in articole din Conventia ONU privind drepturile copilului

Monitorizare post adoptie

Celmare: Buna ziua. As dori sa stiu daca, in cazul adoptiilor internationale cu copii din Romania, exista servicii de monitorizare post adoptie din partea statului roman; pe ce durata sunt ele oferite si care este pe scurt procedura. Va multumesc.

Gabriela Coman: Da, exista obligatia reciproca a statului din care prvine copilul si a statului primitor de a monitoriza evolutia copilului in familia adoptiva timp de 2 ani.

Caz concret: Gabriela Dobre

dobre gabriela: suntem o familie din Craiova care am luat in incredintare familiala, in martie 2002, cinci frati minori orfani de ambii parinti. Aceastia sunt ruda de gradul 4 cu noi. Singura facilitate acordata de stat este din partea Protectiei Copilului este de in jur de 600.000 pentru fiecare. Doresc sa va intreb daca acestia mai pot beneficia si de alte ajutoare.

Gabriela Coman:  In cazul dumneavoastra, singurele ajutoare de care pot beneficia copiii sunt alocatia de stat a fiecaruia si alocatia de plasament, primita pt fiecare in parte.

dobre gabriela: Multumesc pentru raspunsul pe care mi l-ati dat. O sa incerc sa gasesc alte modalitati pentru a-i ajuta sa nu simta lipsa parintilor si sa reuseasca sa aiba un minim necesar. Ma gandeam ca totusi statul poate ajuta cu mai mult familiile care au curajul sa faca asemenea gesturi.

Gabriela Coman: pt Gabriela: ne intereseaza si pe noi, pe viitor, sa identificam noi modalitati (inclusiv financiare) pt sustinerea unor familii aflate in situatia dumneavoastra

dobre gabriela: Adevarul este ca sunt cinci copii si intr-adevar necesita multe sacrificii din toate punctele de vedere. Sunt copii minunati si intr-adevar merita. Invata bine, sunt cuminti si aceaste intrebari nu le-am pus doar pentru cazul nostru. De exemplu, noi suntem o familie numeroasa acum, nu avem decat o masina si nu avem posibilitatea sa ii ducem in excursie pe toti odata, sau intr-o vacanta undeva. Suntem sustinatorul ideii de incredintare familiala a copiilor orfani si integrarea acestora in familii care sunt ruda cu ei pentru ca legatura sufleteasca se poate face foarte usor.

Gabriela Coman: Va rog sa imi scrieti in mod special despre situatia aceasta pt a gasi solutii pentru vacante, tabere si poate burse scolare daca este nevoie. Adresa mea de email este: gabriela_coman@anpca. ro

dobre gabriela: Va multumesc pentru faptul ca sunteti deschisa sa ne ajutati mai mult. In cursul acestei zile o sa va trimit detalii deaspre acest caz.

Legea are avantaje. Dar dezavantaje?

Claudia: Nu este in detrimentul copiilor sa fie privati de sansa de a creste in cadrul unei familii?

Gabriela Coman: Cel mai important este efortul pt pastrarea copilului in propria familie. Daca acest efort esueaza, solutia pt fiecare copil tb analizata in functie de nevoile specifice ale fiecarui copil.

Claudia: Ne-ati prezentat avantajele acestei hotarari.Ce ne puteti spune despre dezavantaje?

Gabriela Coman: daca va ganditi la lege, noi ne-am gandit doar la avantajele pt copii

Claudia: dar ati luat in calcul si dezavantajele,care ,din moment ce legea va fi adoptata sunt mai putine.Dar care sunt acestea.Chiar nu este nici un dezavantaj?

Gabriela Coman: Ne-am propus de la inceput o evaluare a efectelor implementarii noii legislatii, dupa perioada de 3 ani. Speram ca aceasta viitoare evaluare nu va identifica dezavantaje care sa fie in detrimentul unei evolutii firesti a fiecarui copil.

ANPCA si "copiii strazii"

Iulian Stoian: Stimata domna Coman, v-as ruga sa ne spuneti care sunt ariile de interventie ale ANPCA (la nivel de politici publice, precum si aplicarea acestora) in ceea ce priveste situatia copiilor predispusi la risc, asa-numitii "copii ai strazii" si copiii provenind din comunitati dezavantajate (romi).

Gabriela Coman: Pe domeniul "copii strazii" exista la nivelul ANPCA un program de interes national, aflat in al 3-lea an de derulare. In plus, am primit aprobarea Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei, pt derularea, incepind cu luna octombrie a acestui an, a unui imprumut in valoare de 3,5 milioane euro, a unui proiect destinat copiilor strazii.

Munca sub varsta legala

Claudia: va multumesc.acum daca imi permiteti as dori sa aduc o alta problema in discutie.In legatura cu angajarea in campul muncii a persoanelor minore.In prezent varsta minima de angajare este 16 ani cu acordul parintilor.Credeti ca reducerea acesteia ar favoriza micsorarea exploatarii copilului in acest domeniu? Deoarece sunt multe familii ca venituri mici si copiii ajuta financiar, uneori angajandu-se chiar de la 13, 14 ani fara cadru legal ceea ce permite exploatarea lor, prin ore de munca ce nu sunt platite corespunzator si sarcini prea grele pentru copii.

Gabriela Coman: Nu, in nici un caz nu propunem sa reducem varsta minima legala de angajare, dar am demarat o serie de actiuni pentru a preveni exploatarea copilului prin munca, actiuni de prevenire dar si de informare a parintilor si specialistilor din domeniu pentru ca mai mult decat nevoia de a proteja copilul de o astfel de eventuala exploatare, lumea tb sa stie ca il folosi la munca sub limita de varsta constituie infractiune si se pedespeste conform legii in vigoare

Daniela Stan: Buna dimineata. Legat de raspunsul pe care l-ati oferit Claudiei, imi puteti spune cum se pot depista si dovedi cazurile de copiii sub varsta de 16 ani care lucreaza pe piata neagra?

Gabriela Coman:  Primii care tb sa cunoasca si sa intervina sunt primarii, dupa care trebuie informata Directia de Protectie a Copilului care analizeaza cazul si intervine in functie de gravitatea situatiei

Iulian Stoian: In legatura cu eliminarea muncii copilului, vizat cumva si o campanie de informare sau o raising awareness campain avand ca grup tinta parintii/tutorii care folosesc munca copiilor si/sau agentii economici care folosesc munca la negru a copiilor?

Gabriela Coman: Da, e o intrebare buna si intr-adevar este inca multa nevoie de informare pe domeniul acesta. Referitor la raising pe tema aceasta, ne-ar folosi orice sugestie, daca aveti amabilitatea sa ne scrieti.

Daniela Stan: Imi puteti spune, va rog, daca exista vreo statistica oficiala privind numarul cazurilor de munca la negru in randul copiilor sub 16 ani raportate de la nivel local si in cate s-a inte rvenit?

Gabriela Coman: Noi am fost sesizati sau ne=am auto-sesizat incepind de anul trecut intr-un numar de aprox. 25 de cazuri. In toate cazurile s-a intervenit, luandu-se o masura pentru copilul in cauza, uneori s-a demarat si o ancheta sau s-a folosit si o masura impotriva celor care au exploatat munca copilului. Cel mai important este sa prevenim astfel de noi situatii

Caz concret: Sylvie Gillet

Sylvie Gillet: Buna ziua, sunt franceza de Paris si sunt mama adoptiva Georgianei, 10 ani, care a ajuns la Franta 26/10/2002, la 8.5 ani, dupa ce am asteptat 26 luni... si dupa ce ele a asteptat 7 ani in orfelinat. As vrea ca stii ca acuma e fericirea completa. De ce interzici pe alti copii aceasta dericirea ?... Plang pentru toti.

Gabriela Coman: Astept cu interes detalii despre evolutia Georgianei

Sylvie Gillet: O sa scriu la dvs direct un email cu pose dupa vacanta nostra !

Livia: pt Sylvie. Am urmarit la un moment dat un reportaj pe M6 despre o fetita pe nume Georgiana, adoptata de o familie de francezi. Nu stiu daca despre dumneavoastra este vorba, dar am fost impresionata de cata vointa a dat dovada acea familie si cat timp a asteptat, doar pentru a face fericita o fetita

Sylvie Gillet: multumesc Livia

Sylvie Gillet: situatia economica Romaniei este comparabila cu situatia Grecia si Finlanda ?...

Valentin Nas: pt Sylvie: Ha! Ha!

Sylvie Gillet: situatia copiii romani este comparabila cu situatia lor in Grecia si Finlanda ?...
Valentin Nas: D-na Coman, de ce nu raspundeti la intrebarile Sylviei?

Sylvie Gillet: Iubesc fiica mea, iubesc Romania, iubesc populatia iei dar nu inteleg aceasta lege si nu vor intelegere niciodata.

Valentin Nas: Sylvie, nu esti singura care nu poate intelege o astfel de lege.


Tribunalele copiilor


daniel mihalascu: scuze pentru intarziere...nu am reusit sa citesc pana acum ce s-a discutat.....o singura intrebara em....cand vor apare tribunalele copiilor

Gabriela Coman: Tribunalele copiilor vor incepe sa functioneze din 2005

daniel mihalascu: vor aduce ele schimbari in ceea ce priveste responsabilizarea parintilot?

Gabriela Coman: Da, si in plus tribunalele copiilor vor avea un rol important in cazul deciziilor de separare a copilului de familie care vor tb extrem de bine justificate si motivate

daniel mihalascu: cine ii va reprezenta pe copii in aceste tribunale?

Gabriela Coman: In tribunalele respective, in cazul in care este nevoie de o decizie in ceea ce priveste copilul la nivelul instantelor specializate pentru copil si familie, conform noii legi, este obligatorie ascultarea opiniei copilului chiar si sub varsta de 10 ani si obligatoriu consmitamantul copilului de peste 10 ani asupra masurii care se propune in situatia sa


Adoptiile in Raportul de tara?


Iulian Stoian: O ultima intrebare, pe care s-ar putea sa o considerati incomoda, scuze, credeti ca problema copiilor va mai fi reflectata in Raportul de Tara din acest an?

Gabriela Coman: ca orice roman, astept si eu cu interes special Raportul de Tara de anul acesta, care ar putea fi cel care pune bazele integrarii in Europa in 2007; Rapoartele din ultimii 2 ani la capitolul protectia copilului au apreciat pozitiv si favorabil evolutia reformei in domeniu

Valentin Nas: pt Iulian: o data cu adoptarea pachetului de legi dorit de UE (da, nu va scandalizati va rog!), nu cred ca problema copiilor va mai fi reflectata in Raportul de tara (iar daca va fi, tonul va fi cu totul altul,. desi probleme exista inca).