Președintele interimar al Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), Silviu Iordache, și-a dat demisia. Mai multe organizații cer concursuri publice pentru postul de președinte al ARACIP.

Federația Coalitia pentru Educatie, Asociațiile de elevi din țară (Constanța, București/Ilfov, Maramureș, Bacău, Vâlcea, Timiș), Societatea Academică din România, Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL),  Asociația pentru Educație și Justiție Socială Human Catalyst și Asociația Ține de Noi susțin cu tărie profesionalizarea conducerii Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), prin organizarea unor concursuri publice pentru poziția de Președinte, precum și a membrilor din consiliul de conducere.

Apreciem ca benefică pentru ARACIP demisia lui Silviu Iordache din funcția de președinte al Agenției, dat fiind că a fost o persoană nepotrivită și necalificată pentru această această înaltă funcție de responsabilitate publică, el continuând eforturile de politizare a instituției, după cum a fost semnalat și de presă. 

Domnul Iordache a fost prezentat de mass media drept manechin de lenjerie intimă pentru designer-ul Cătălin Botezatu, iar dl. Botezatu a confirmat public într-un interviu, detaliind o prezentare de modă unde domnul Iordache a avut rolul de "aviator”. Presa a mai descoperit și faptul că a fost în trecut organizator de baluri ale bobocilor, dar și membru al PRO România Iași, partid unde între timp nu mai este membru nici domnul ministru Cîmpeanu.

Altminteri, Ministerul Educației își asumă nu doar falimentul ideii de calitate a educației în România, cât și riscul apariției unor decidenți cu biografii îndoielnice precum biografia  domnului Silviu Iordache, imediat după desăvârșirea operațiunii de politizare a acestei instituții, chestiune care este iminentă.

Agenția pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar este instituția cheie care acordă acreditare și care poate retrage acreditarea oricărei școli sau grădinițe din România. Funcția de președinte trebuie îndeplinită de un specialist de o înaltă probitate și cu experiență îndelungată, o autoritate în sistemul de educație, recunoscut de sistemul de educație, mai ales în contextul în care analfabetismul funcțional măsurat de testele PISA a ajuns aproape de 50%.

În vederea profesionalizării conducerii ARACIP, solicităm Ministerului educației, din nou, public, retragerea de urgență a propunerii de hotărâre de guvern privind ARACIP de pe circuitul de avizare, având în vedere termenul de 25 ianuarie avansat unilateral de minister.

Este important ca factorii de decizie din Minister să reconsidere propunerile de substanță făcute de societatea civilă la dezbaterea de la finalul anului 2021, organizată în baza Legii 52/2003.

Solicităm Ministerului educației repornirea procesului de formulare a politicii publice – vorbim totuși de organizarea și funcționarea unei instituții cu rol esențial în asigurarea calității școlii românești. Fundamentarea acestui proces trebuie să se relizeze în primul rând printr-o analiză riguroasă a factorilor care au dus la funcționarea defectuoasă în timp a ARACIP și printr-o cercetare atentă a modelor de bună funcționare din alte țări.

Până nu înțelegem ce nu a funcționat și nu facem un studiu de impact al reglementării propuse, nu putem formula un nou model credibil pentru această structură. Iar după însușirea lecțiilor din trecut, conceptul trebuie modificat radical,  ținând cont de modele de bună practică din țări cu o calitate a educației ridicată.

Subliniem de asemenea rezultatul dezastruos al tentativei de politizare ARACIP pe tot parcursul anului 2021 – este chiar opusul reformei instituționale, așa cum a fost poziționată propunerea de Hotărâre Guvernamentală de către inițiator, adică de către Ministerul educației.

Este, de asemenea, cel puțin neprofesionist modul în care s-a derulat dezbaterea publică din 27.12.2021, a treia zi de Crăciun, începând cu ora 8.00 dimineața, când Silviu Iordache explica alături de reprezentanții Ministerului educației doamna Ioana Lazăr, secretar general al ministerului, domnul Radu Szekely (consilierul ministrului) și domnul Sorin Ion, secretar de stat, politica națională în domeniul calității educației.

 
Reprezentanții autorităților au fost singurii care au apărat proiectul de H.G. pentru reorganizarea ARACIP în forma actuală și în forma în care a fost înaintat Guvernului României, având doar sprijinul domnului Comșa, reprezentantul Asociației Școlilor Private. Împotrivă a fost vocea unanimă a societății civile reprezentate de Federația Coaliția pentru Educație, de FONSS, de SAR, World Vision România, FEPAL (Federația Părinților și Aparținătorilor Legali), Asociația Elevilor din Constanța, si alti 90 de de reprezentanți, printre care și artistul Tudor Chirilă, care participau voluntar, în a treia zi de Crăciun, la o dezbatere publică. După trei ore de discuții, ministerul  nu a preluat deocamdată nicio observație de substanță din zecile de chestiuni ridicate de participanți.