Fundația World Vision România avertizează asupra pericolelor multiple din mediul online la care sunt expuși copiii în această perioadă.

Pandemia și școala exclusiv în online au dus la o izolare a elevilor, care nu au mai comunicat la fel de mult cu profesorii, colegii și, din păcate, deși au locuit în aceeași casă, nici cu părinții. Pe fondul acestui sentiment de singurătate resimțit de copii, aceștia sunt mult mai vulnerabili la pericolele și modele negative din mediul online. 

Potrivit celor mai recente statistici realizate de World Vision România în timpul pandemiei de COVID-19, peste 20% dintre copiii care trăiesc în mediul rural afirmă că sunt doar uneori sau nu sunt niciodată fericiți, iar o pondere de 7% afirmă că au o viață rea. Copiii din mediul rural ori din alte categorii vulnerabile, fără posibilități materiale, sunt astfel victimele perfecte ale manipulatorilor media. Pentru ei, singura șansă la un viitor este educația, un sistem modern de învățământ, care să le ofere tuturor copiilor șanse egale, indiferent de mediul de proveniență și starea materială a familiei.

Din păcate, instigarea copiilor la atacuri împotriva profesorilor, pe care Fundația World Vision România o condamnă ferm, este simptomul unei crize de autoritate atât în familie, cât și în școală, unde corpul profesoral joacă un rol esențial. Profesorii nu pot fi în niciun caz considerați inamici ai copiilor sau ai drepturilor și libertăților acestora. Discuțiile și argumentele despre teme de interes pentru societate, precum educația, nu se pot duce decât într-un climat de civilitație, cu respect reciproc pentru punctele de vedere ale tuturor părților. 

De educație au nevoie însă și părinții, mai ales cei din categoriile vulnerabile. World Vision România lucrează cu peste 20.000 de copii și părinți din comunitățile rurale. 

Unul dintre programele de tradiție ale fundației este „Școala părinților”, o inițiativă destinată părinților din mediul rural care își propune să le ofere acestora instrumentele necesare pentru a-și crește copiii fără violență, cu căldură și înțelegere, conștientizând importanța școlii pentru viitorul acestora.

Studiul Bunăstarea copilului din mediul rural derulat în 2020 de Fundația World Vision România arată că aproape o cincime din copiii de la țară nu se simt susținuți niciodată de toată familia, incluzând aici membrii familiei extinse (unchi, mătuși etc.).

6% dintre copii nu au încredere niciodată, sau doar uneori, în adulții cu care locuiesc.  8% dintre copii cred că familia nu este niciodată alături de ei când au nevoie de ajutor, iar 23% dintre ei susţin că un membru al familiei petrece timp cu ei doar uneori sau niciodată. Încrederea copiilor în părinți a scăzut cu 14% în 2020, ajungând la 79%. Pe acest fond, succesul public al unor personaje care insuflă și instigă la ură și care au priză la copii nu este deloc surprinzător.

Pentru acești copii, principala sursă de informare despre subiecte extrem de sensibile precum violența sexuală, conform unui studiu World Vision din 2019, este Internetul (pentru o treime dintre ei), inclusiv site-urile pornografice. 

World Vision România consideră că, în plus față de reforma sistemului public de educație, avem nevoie de soluții de educație nonformală pentru a combate astfel de fenomene, precum și de dezvoltarea de competente digitale și safe internet pentru copii, încă din învățământul preșcolar.

„Ne aflăm pe o pantă periculoasă. Generațiile care se află în pragul maturizării și de care depinde viitorul țării trebuie să beneficieze de educație împotriva știrilor false, de educație civică și juridică, de educație cu privire la siguranța pe internet și bullying, inclusiv manifestările sale online. Tranziția forțată către o școală digitală înseamnă, printre altele, că trebuie să acceptăm că trăim într-o nouă realitate, la care este nevoie să ne adaptăm. Altfel, primele victime vor fi cei mai vulnerabili dintre noi: copiii fără posibilități materiale și lipsiți de apărare”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.