Administrația Prezidențială critică ordinul ministrului Educației prin care se interzice elevilor cu media la admitere sub 5 să intre la liceu, aceștia urmând să ajungă în școli profesionale.

"Guvernarea PSD continuă să facă experimente cu efecte grave asupra educației copiilor din România. Cea mai recentă măsură luată de ministrul interimar al Educației Naționale cu privire la admiterea în licee, pentru anul școlar 2020-2021, este nu doar îngrijorătoare, ci și extrem de nocivă pentru întreg sistemul de învățământ. Ordinul emis ieri (joi - n.r.), care prevede repartizarea automată a elevilor cu note sub 5 la Evaluarea Națională în învățământul profesional, este un demers mai degrabă segregaționist, care nu ține cont de individualitatea fiecărui elev. Măsura, luată din nou pe genunchi, ignoră faptul că evaluarea națională nu este un test de aptitudini și nu reflectă nici competențele specifice fiecărui copil, nici preferințele individuale pentru o carieră ulterioară", precizează Administrația Prezidențială.

Comunicatul arată că, în loc să crească atractivitatea și calitatea învățământului profesional,  Guvernul Dăncilă, suferind de "reformită cronică", încearcă să ascundă "sub preș problema promovării slabe la examenele naționale".

"Măsura forțează elevii să meargă, fără o minimă orientare și consiliere, într-o direcție care nu are poate nicio legătură cu ceea ce știu și le place. Efectul va fi amplificarea abandonului școlar, nicidecum creșterea calității procesului educațional. Cu incompetența caracteristică, această guvernare se dovedește încă o dată incapabilă să rezolve problemele de fond, care generează, de multe ori, rezultatele slabe ale copiilor la Evaluarea Națională, și nu ține cont de rata mare de sărăcie în rândul copiilor din România sau de alți factori, precum lipsa profesorilor calificați, lipsa dotărilor ori a suportului familial", mai precizează Administrația Prezidențială, acuzând guvernarea de dublă măsură: profesorii care au luat sub 5 la examenul de titularizare pot preda în continuare, însă elevii care au luat sub 5 nu au "drept de acces la ruta care li se potrivește".

De asemenea, Cotroceniul consideră că măsura ministrului interimar al educației, Daniel Breaz, transmite "un semnal profund greșit legat de rolul învățământului profesional în societate, perpetuând ideea că "la profesional" merg cei mai nepregătiți și că "această rută educațională este mai degrabă o penalizare, decât o șansă de împlinire".

"Învățământul profesional este esențial pentru formarea viitorului României și trebuie sprijinit în demersul de a forma specialiștii și meseriașii de care avem nevoie. Dar acest sprijin înseamnă să investești resurse, să dotezi și să modernizezi infrastructura, să atragi și să formezi personalul, să dezvolți parteneriate cu mediul privat. Guvernarea PSD nu face însă nimic din toate acestea. Învățământul profesional trebuie să fie unul în care se construiesc cariere și destine, nu unul în care se ascunde eșecul unui sistem de învățământ ce nu oferă șanse egale tuturor", conchide comunicatul.

Potrivit Edupedu.ro, Asociația Elevilor din Constanța anunță că va da Ministerul Educației în judecată, pentru anularea în parte a Ordinului ministrului educației privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021.

Elevii merg în instanță cu scopul să anuleze obligativitatea ca cei cu medii de admitere sub nota 5 să urmeze învățământul profesional. (Detalii, pe Edupedu.ro)