Cât de eficient învață copiii și adolescenții în cadrul orelor online? Un studiu al Universității Goethe din Frankfurt a oferit un răspuns îngrozitor pentru primăvara anului 2020. Mai târziu, situația pare să se fi îmbunătățit oarecum.

În pofida multiplelor eforturi de a menține școala funcțională cât mai bine posibil prin predarea de la distanță, de la debutul pandemiei de COVID-19 s-a înregistrat o scădere  pronunțată a competențelor educaționale. Acest lucru i-a afectat mai ales pe copiii și adolescenții proveniți din medii vulnerabile.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Facultatea de psihologia educației din cadrul  Universității Goethe din Frankfurt, potrivit site-ului instituției de învățământ.

Studiul s-a bazat pe date din întreaga lume privind evoluția pregătirii elevilor în perioada în care școlile au fost închise, iar predarea s-a desfășurat în mediul online din cauza pandemiei.

”Am luat în considerare doar publicații de înaltă calitate în ceea ce privește metodologia de cercetare, pentru a trage concluzii clare despre efectul închiderii școlilor din cauza COVID-19 asupra dobândirii de competențe de către elevi”, a explicat profesorul Andreas Frey de la Universitatea Goethe și unul dintre autorii studiului.

Studiul a arătat că dobândirea de competențe în timpul închiderii școlilor a fost semnificativ mai mică față de o perioadă normală.

”Dezvoltarea medie a competențelor în timpul închiderii școlii din primăvara anului 2020 poate fi descrisă ca o stagnare cu tendință de scădere a competențelor și, prin urmare, se încadrează în gama efectelor vacanțelor de vară”, a spus Frey.

Diminuarea competențelor la copii și adolescenți poate fi observată în mod special la cei proveniți din medii defavorizate social. 

Acest lucru confirmă ipotezele anterioare privind creșterea și mai mare a decalajului dintre bogați și săraci în perioada închiderii școlilor după debutul pandemiei, a precizat Frey, adăugând că predarea online s-a îmbunătățit în iarna 2020-2021 în multe școli, astfel că efectele negative ar putea fi amortizate.