Președintele României, ambasadori, miniștri și alte personalități au participat luni la deschiderea unui nou an universitar. Fiecare cu mesajul lui, dar cel mai direct a fost ambasadorul Germaniei, care a vorbit studenților de la Drept din București.

Președintele României, Klaus Iohannis, a deschis anul universitar la Constanța. În piața Ovidius, Iohannis le-a vorbit cadrelor didactice și studenților de la Universitatea "Ovidius", Universitatea Maritimă din Constanța și Academia Navală "Mircea cel Bătrân". Președintele a accentuat nevoia de a avea „universități ca afară” pentru a avea „o țară ca afară”.

''Universitățile nu pregătesc doar buni profesioniști, fie ei angajați sau antreprenori, ele au rolul de a forma buni cetățeni și de a contribui la dezvoltarea statului de drept, pe baze sustenabile. De foarte multe ori auzim sintagma 'Vrem o țară ca afară'. Se poate. Dar pentru a avea o țară ca afară avem nevoie, în primul rând, de universități ca afară. Universități care promovează adevărul, gândirea critică și moralitatea, în toate activitățile lor. De exemplu, mi-ar plăcea dacă universitățile ar ajuta la demontarea diverselor mituri nefondate, pe care încă le regăsim în spațiul public. Unul dintre ele, pentru a mă referi chiar la învățământul superior, este mitul fals conform căruia prea mulți tineri merg la facultate'', a spus șeful statului.

Ambasadorul Germaniei a vorbit despre legile Justiției

La Facultatea de Drept a Universității București, ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt a vorbit direct despre legătura dintre legile Justiției și traiectoria europeană a țării.

„Viața mea diplomatică, în această frumoasă țară, a început în ianuarie. Am realizat că tot ce am trăit aici, în România, în ultima lună, este, probabil, cea mai bună dovadă a relevanței, a relevanței politice și sociale a ceea ce veți studia dumneavoastră. Mulți dintre dumneavoastră s-ar putea gândi: 'omul acesta abordează un subiect delicat, va trebui să fie foarte diplomat.' Dar nu voi intra în niciun fel de detaliu. Nu vreau să iau o poziție și știu că, atunci când este vorba de teme atât de importante ce sunt discutate, în prezent, în țară, există multe poziții. Cum spuneam, viața mea a început cu Ordonanța 13 și încă avem de-a face, în fiecare zi, într-un fel sau altul, cu aceste subiecte foarte importante. Oricare ar fi opinia dumneavoastră, nu este vorba doar de arhitectura politică a țării, ci de traiectoria europeană în întregimea sa", a spus ambasadorul Cord Meier-Klodt.

Hans Klemm s-a dus la Iași și ministrul Justiției și cel al Educației

Hans Klemm, ambasadorul SUA a mers la Iași, alături de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și de ambasadorul Austriei la București.

„Prima remarcă pe care o fac se referă la cooperarea care deja există între Statele Unite și România, în privința nivelului ridicat de educație, la creșterea oportunităților pentru studenții americani să lucreze și să studieze în România și pentru studenții români și bursieri să studieze și să lucreze în Statele Unite. Cred că este o bună oportunitate să mergem mai departe, să întărim aceste programe și legăturile care există între instituțiile de educație de înalt nivel din cele două țări”, a spus ambasadorul american studenților din Iași.

Ministrul Educației, Liviu Pop a fost și el la Iași, unde a urat succes tuturor celor aproximativ 500.000 de studenți din România.

„Urez tuturor celor aproximativ 500.000 de studenți pe care universitățile din România îi au înscriși mult succes în noul an universitar (...) și în același timp tuturor profesorilor și părinților să aibă încredere în universitățile din România, pentru că doar aici în România putem crea universități de top folosind toate resursele”, a declarat Liviu Pop.