Ministerul Educației invocă în mod abuziv reglementările privind protecția datelor cu caracter personal (GDPR) și își încalcă propria Lege de funcționare, pentru a stopa publicarea integrală a tezelor de doctorat, relatează EduPedu.ro.

După ce ministrul Monica Anisie a anunțat că va face publice 7.000 de teze de doctorat, instituția pe care o conduce le-a transmis tuturor universităților o adresă în care le spune că publicarea tezelor de doctorat se poate realiza după "oferirea posibilității de a se opune pentru motive întemeiate”. Motivarea invocată de Minister: GDPR, informează EduPedu.ro.

Excepțiile pe care le introduce Ministerul Educației lipsesc total din Legea educației în vigoare în acest moment, care prevede următoarele:

 

  • Art. 168 – (9) Teza de doctorat este un document public. Aceasta se redactează și în format digital. În domeniul artelor, teza de doctorat poate fi însoțită de înregistrarea pe suport digital a creației artistice originale. Teza de doctorat și anexele sale se publică pe un site administrat de Ministerul Educației și Cercetării, cu respectarea legislației în vigoare în domeniul drepturilor de autor.