Candidații pot să-și verifice rezultatele pe baza unui cod unic obținut de la comisiile din centrele de examen, a anunțat miercuri Ministerul Educației și Cercetării.

„Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale prin anonimizarea numelui și a prenumelui. Este prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD când notele/rezultatele candidaților vor fi afișate astfel”, a anunțat instituția, menționând că această decizie este în conformitate cu legislația UE privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen vor tipări din aplicația informatică EvNat un raport ce va conține școala de proveniență a candidatului, județul, numele și prenumele candidatului, CNP-ul și codul unic aferent candidatului, care va fi distribuit fiecărui candidat, în cursul zilei de miercuri, în momentul predării lucrării scrise. Pe baza codului unic din raport, fiecare candidat își va putea vedea rezultatele obținute la examene, a explicat ministerul.

„Decizia a fost luată inclusiv în baza consultărilor cu partenerii sociali - federațiile sindicale reprezentative din învățământ, reprezentanții părinților, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Național al Rectorilor - toți fiind de acord cu anonimizarea datelor cu caracter personal, respectiv a numelui și a prenumelui elevului”, a mai precizat instituția.

Miercuri se desfășoară proba la Matematică, iar joi, 18 iunie, peste 10.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a sunt așteptați la proba de Limba și literatura maternă, după ce luni a fost proba de Limba și literatura română.

Primele rezultate vor fi comunicate luni, 22 iunie, iar rezultatele finale, după constestații, vor fi afișate pe 27 iunie.