Peste 80 la suta dintre absolventii de liceu au note de trecere la examenul de bacalaureat inainte de contestatii, cu opt procente mai mult decit anul trecut, informeaza Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Sursa: Mediafax

==========================================

Universitarii ieseni vor pleca sa-si caute cursanti in Maroc, Malaysia, Africa de Sud sau Bangladesh

Infiintarea unui numar considerabil de universitati, mai ales dupa 1990, a fost un avantaj pentru studenti, care au avut de unde alege, si o provocare pentru institutiile de invatamant superior, care au fost nevoite sa-si diversifice si sa-si imbunatateasca in permanenta oferta, pentru a-si atrage candidatii. Cum numarul de studenti este in scadere, universitatile isi elaboreaza strategii de promovare din ce in ce mai tentante, pe care le prezinta atat elevilor de liceu din regiunile invecinate, cat si unor eventuali candidati din tari de pe continente mai indepartate, de exemplu Africa si Asia. Atragerea de studenti straini este un element deloc de neglijat in managementul unei institutii de invatamant superior, ei reprezentand adevarate surse de venit pentru universitati.

Pentru ca studentii straini care se inscriu la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi sunt din ce in ce mai putini, conducerea institutiei a pus la punct o strategie prin care cativa profesori vor fi trimisi sa recruteze candidati in tari ca Arabia Saudita sau Bangladesh, prin prezentarea ofertei de studiu a universitatii. Demersul factorilor de decizie de la UMF Iasi este cat se poate de indreptatit, avand in vedere ca, pentru a urma cursurile institutiei iesene, un student strain trebuie sa achite lunar o taxa de 360 de dolari. 

La UMF Iasi, numarul studentilor a scazut simtitor de la un an la altul, in prezent studiind medicina in centrul iesean 575 de straini care platesc taxa, in anul intai numarul lor fiind doar 85, iar, in urma cu doi ani, au venit doar 83 de straini.
Pentru a remedia situatia, conducerea universitatii a decis ca echipe de cate doi profesori sa plece in Arabia Saudita, Libia, Iordania, India, Bangladesh, Malaysia, Africa de Sud si Maroc, pentru promovarea universitatii. Dascalii romani vor avea la ei CD-uri si pliante cu oferta institutiei, in principal in limbile engleza si franceza. Cadrele didactice nu vor sta mai mult de cateva zile in fiecare tara, iar actiunea de promovare va costa pretul biletelor de avion, cazarea si masa, dupa ce in prealabil se va lua legatura cu ministerele de resort din tarile respective, pentru ca totul sa fie in regula.
Responsabilul de relatiile cu presa din cadrul UMF Iasi, profesorul Vasile Costinescu, ne-a precizat ca numarul studentilor este in scadere la toate universitatile si la toate facultatile, iar strategii de atragere a unui numar cat mai mare de studenti elaboreaza toate institutiile de invatamant superior. In opinia profesorului Costinescu, cauza numarului scazut de candidati este determinata de infiintarea de universitati, dar si de saturarea pietei muncii cu medici. "De exemplu, in Grecia, au mai fost infiintate doua universitati pe langa celelalte doua, astfel incat studentii greci care in mod normal ar fi venit in Romania la studii raman in tara lor", a explicat Costinescu. El a adaugat ca universitatea incearca sa atraga studenti in general, nu numai studenti straini. "In liceele din judetele Moldovei, am prezentat oferta facultatii, acum incercam sa extindem promovarea institutiei si in afara tarii, pentru ca studentii straini sunt sursa de venit si cautam aceste surse de finantare", a mai afirmat Costinescu.

In mod paradoxal, la UMF "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, numarul de studenti straini nu a scazut, dimpotriva, s-a stabilizat in primii ani dupa revolutie. "Din 1992 incoace, avem un numar aproximativ constant de studenti straini, in jur de 400", a precizat prof. dr. Marius Bojita, rectorul UMF Cluj.

Sursa: Cotidianul