Cadrele didactice din învățământul preuniversitar vor intra, miercuri, în grevă de avertisment, în intervalul orar 11:00 - 13:00, timp în care cursurile nu vor avea loc, au anunțat marți președinții sindicatelor din educație.

În cazul în care nu vor exista reacții din partea autorităților, organizațiile sindicale amenință cu greva generală, începând din 22 mai 2023.

"Am demarat protestele în luna decembrie 2022, proteste care au continuat și în lunile ianuarie, februarie, martie, aprilie și ultimul mare protest în data de 10 mai, când în București au protestat 15.000 de oameni. Din păcate, Guvernul României a fost impasibil, chiar dacă am avut discuții la nivel înalt, atât cu premierul, cât și cu președintele Partidul Social Democrat. Au fost doar promisiuni nepuse în practică", a declarat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu într-o conferință de presă.

Săptămâna trecută, salariații din învățământ din toate județele țării au participat la un marș de protest organizat de către federațiile sindicatele din Educație. Acțiunea a avut scopul de a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învățământ românesc, în mod special, angajații - personalul didactic, nedidactic și didactic auxiliar, notează Agerpres.

Ministra educației, Ligia Deca, a informat că a semnat ordinul privind componența echipei de negociere a contractului colectiv de muncă din învățământ, precizând că îi va invita pe reprezentanții federațiilor sindicale pentru a demara discuțiile.

Ea a menționat că soluția pentru o salarizare "decentă" și "motivantă" a cadrelor didactice este dialogul constructiv cu sindicatele, subliniind că va face toate eforturile pentru ca anul școlar să se desfășoare în condiții optime.

Potrivit Ligiei Deca, "per ansamblu", salariile din învățământ ar trebui să crească în medie cu 60%.