Elevii se întorc luni la școală fizic în unitățile de învățământ unde cel puțin 60% din personal este vaccinat împotriva COVID-19. Școlile și grădinițele unde această rată de vaccinare nu este atinsă vor preda cursurile online.

Potrivit ministrului interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, 69% din școli au rata de vaccinare de peste 60%, aceasta fiind mai mare în cadrul liceelor.

În școlile din București rata de vaccinare este de aproape 80%, în timp ce în doar 12 județe din țară rata de vaccinare este sub 60%.

Sorin Cîmpeanu a declarat că în sistemul preuniversitar și în cel universitar peste 70% dintre angajați sunt vaccinați.

Totuși, este posibil ca, dacă într-o școală rata de vaccinare este de cel puțin 60%, unitatea poate face o cerere prin care să solicite ca orele să fie online. Măsura poate fi decisă dacă vor fi probleme legate de resursa umană sau de infrastructură.

Cîmpeanu a mai spus că 1,8 milioane de elevi se întorc de luni la școală, dintr-un total de aproximativ 2,9 milioane de elevi. 

Ministrul a mai anunțat că se micșorează numărul de note necesar încheierii mediei la finalul semestrului și, în cazuri spieciale, ele pot fi încheiate după revenirea elevilor la ore.

De asemenea, la un caz de infectare într-o clasă, cursurile cu prezență fizică se vor suspenda, iar dacă mai mult de jumătate dintre clasele unei școli au cazuri de elevi bolnavi orele se vor face online.

Decizia CNSU

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat vineri o hotărâre privind modul de desfășurare a cursurilor:

- desfășurarea cursurilor zilnice, cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60% din personal este vaccinat;

- desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60% din personal este vaccinat;

- desfășurarea cursurilor cu participarea fizică la nivelul tuturor unitățile de învățământ special indiferent de procentul de vaccinare al personalului.

+++

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că, începând de luni, acolo unde condițiile sanitare și epidemiologice o permit, elevii se vor putea întoarce fizic la școală. Depinde însă și de gradul de vaccinare a personalului din școli.

”La sfârșitul acestei săptămâni vacanța nu va fi prelungită și, începând de luni, acolo unde condițiile sanitare și epidemiologice o permit, elevii se vor putea întoarce fizic la școală. Acest lucru este valabil pentru grădinițe, pentru școli, deci pentru sistemul preuniversitar. Însă va fi introdusă o nouă condiție pentru ca școlile să poată funcționa cu prezență fizică, și anume gradul de vaccinare a personalului școlii”, a declarat Klaus Iohannis.