În universități și nu numai, dictatorii își exportă represiunea în SUA
SUA sunt de multă vreme un far al speranței pentru dizidenți și năpăstuiți. Însă continuă să se acumuleze probe cum că dictaturile încearcă să-și extindă represiunea și în acest sanctuar global, zdrobind dizidența chiar și pe solul american.
Un exemplu frapant al acestei represiuni transnaționale e inculparea recentă a unui narcotraficant iranian împreună cu doi canadieni. Sunt acuzați de implicare într-un complot de asasinare la comandă a doi refugiați iranieni din SUA. Zindashti acționa la ordinul Ministerului Informațiilor și Securității al Iranului, susține guvernul. Procurorii afirmă că inculpații au folosit serviciul de mesagerie criptat SkyECC pentru a căuta pe cineva dispus să împuște victimele, scrie The Washington Post.
Conformându-se unui tipar sesizat în cazuri similare, Zindashti pare să fi încercat să folosească intermediari din SUA pentru a evita detecția, însă complotul a fost dejucat de Departamentul Justiției. Concomitent, Departamentul Trezoreriei a anunțat sancțiuni contra rețelei lui Zindashti pentru „acte numeroase de represiune transnațională, inclusiv asasinate și răpiri acoperind mai multe jurisdicții, în încercarea de a reduce la tăcere opozanți percepuți ai regimului iranian”.
Nu toate actele de represiune transnațională sunt atât de îndrăznețe. În campusurile universităților americane - adevărate oaze pentru studenți și profesori străini care beneficiază de educație și ocazii de a preda care în țările lor ar fi imposibile - există tot mai multă intimidare.
Un nou raport al Freedom House oferă detalii dintr-o bază de date apreciabilă construită de organizație despre incidente de hărțuire și intimidare a studenților, profesorilor și cercetătorilor străini invitați.
Dictatorii le amenință „familiile din țara natală” dacă studenții participă la demonstrații pro-democrație în campus, în vreme ce în sălile de curs discuțiile „sunt monitorizate și transmise personalului ambasadelor străine”, iar pe de altă parte organizatori de evenimente au fost „presați să nu primească anumiți oratori, și evenimente publice în favoarea drepturilor omului sunt perturbate”.
Astfel de tactici erodează libertatea academică și creează un climat de frică.
Cele mai multe amenințări vin din partea Chinei, arată raportul, dar astfel de abuzuri au fost comise în SUA și de guvernele din Egipt, India, Rwanda și Arabia Saudită. Atacurile fizice în campusuri sunt relativ rare, afirmă raportul, dar alte metode precum hărțuirea online, spionajul digital, hacking, spyware, și amenințarea și intimidarea rudelor din țară „sunt omniprezente”.
Freedom House a descris un protest pro-democrație dintr-un campus la care mai mulți indivizi i-au fotografiat și filmat pe participanți. Pentru cine lucrau nu se precizează. „Ulterior, rudele participanților la protest au fost contactate de poliția din țara lor natală. Unele au fost arestate, altora li s-a pus în vedere să-și descurajeze rudele care studiază în străinătate să mai critice guvernul.
”De obicei studenții și profesorii hărțuiți de guverne străine sunt lăsați să se descurce pe cont propriu, arată raportul, dar la Universitatea George Washington studenții au format o asociație pentru combaterea hărțuirii din partea Partidului Comunist al Chinei și a altor entități. Un demers similar dar mai puțin formal a avut loc și la Universitatea Columbia.
Administrația Biden merită lăudată fiindcă a fost atentă la problema represiunii transnaționale și a trimis în instanță cazuri, însă pe termen mai lung e nevoie ca Congresul să adopte legislație care să-i confere guvernului mai multe instrumente și metode pentru oprirea acestui flagel.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
de Pandele 06 Feb 2024 17:33
de Ana 06 Feb 2024 18:09
de Adrian Cristescu > Ana 16 Iul 2024 08:55
de Adrian Cristescu 16 Iul 2024 08:53
Doar cei hartuiti de catre Guvernul american sunt ajutati; in acelasi sens...