Președintele Klaus Iohannis a participat joi la ceremonia de deschidere a anului universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale". din București.

Acesta a decis, în semn de apreciere, să acorde Ordinului „Meritul pentru Învățământ”, în grad de Comandor, Universității.

"Astăzi marcăm începutul unui nou an universitar, acesta fiind, fără îndoială, cel mai dificil an universitar din 1989 încoace. Regulile de distanțare socială necesare în contextul crizei sanitare provocate de pandemia de COVID-19 îngreunează un proces educațional în care mentoratul are un rol central. Sunt totuși convins că veți găsi modalitățile cele mai bune de a asigura atât calitatea actului educațional, cât și protejarea comunității academice de riscul contaminării cu noul coronavirus. Anul acesta nu a fost greu doar pentru educația din domeniul artelor, ci și pentru actul cultural în general. Sălile de spectacol au fost închise luni de zile, iar măsurile menite să țină sub control epidemia nu vor permite revenirea deplină la normalitate în perioada imediat următoare", a susținut președintele în alocuțiunea sa.

El a mai afirmat că este conștient de "nevoia reală de sprijin pentru instituțiile de cultură, actori, regizori, cineaști și creatori de conținut media și tocmai de aceea mă aflu într-un dialog constant cu autoritățile guvernamentale responsabile pentru a găsi soluții adecvate acestui segment profund afectat de pandemie".

Klaus Iohannis a punctat și că, post-pandemie, eforturile de relansare economică vor trebui să fie însoțite de un mai mare sprijin oferit culturii, atât de stat, cât și de mediul privat.