Președintele Klaus Iohannis a reacționat vineri la protestul mediului academic și al societății civile față de un proiect de lege care ”amnistiază” plagiatorii.

”Am luat act de scrisoarea deschisă a unei părți importante a comunității academice și a societății civile care, solidar, își exprimă nemulțumirea cu privire la proiectul normativ ce propune schimbări de substanță în metodologia de analiză a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat, inițiat de Ministerul educației. Așa cum am afirmat în numeroase ocazii, am toleranță zero față de orice abatere de la cultura integrității în mediul academic. Poziția mea față de fenomenul plagiatului rămâne neschimbată! Performanța și încrederea societății în mediul universitar și de cercetare sunt influențate decisiv de capacitatea instituțiilor abilitate de a rezolva credibil și cu celeritate suspiciunile de plagiat”, a precizat astăzi șeful statului într-o declarație de presă.

Pe 28 iulie, mai multe organizații și mișcări civice, alături de profesori universitari și cercetători din România și străinătate, i-au solicitat printr-o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis să-și precizeze poziția față de propunerile de modificare a regulilor de analiză a plagiatelor. 

Combaterea fenomenului plagiatului nu ar trebui să se limiteze la sancționarea abaterilor de la normele de integritate ale scrierii academice, fiind necesare acțiuni concrete și coerente pentru a preveni instituirea unei ”culturi a plagiatului”, precum și pentru a evita compromiterea calității în procesul educațional și de cercetare, afirmă președintele, adăugând că plagiatul reprezintă ”furt intelectual”.

”Este inacceptabil ca, în fața unor probe concludente, persoanele acuzate să nu facă un pas în spate, după cum se întâmplă în democrații consolidate. Pentru a progresa ca societate, instituțiile abilitate trebuie să-i sancționeze drastic pe cei care își însușesc ilicit munca intelectuală a celorlalți, dar și pe aceia care facilitează acest lucru”, spune președintele, apreciind faptul că societatea civilă și mediul academic și-au exprimat clar punctul de vedere și așteptările privind modificările propuse la Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

Președintele Klaus Iohannis le solicită inițiatorilor proiectului ”să țină cont de îngrijorările și riscurile sesizate în spațiul public și să acționeze în consecință”.