Londra solicită Bruxelles-ului să deblocheze accesul la programele europene de cercetare științifică pentru cercetătorii britanici, așa cum este prevăzut în acordul comercial post-Brexit.

Acesta a fost mesajul pe care l-a transmis secretarul de stat britanic pentru Europa, Leo Docherty, cu ocazia Adunării Parlamentare de parteneriat dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, care a avut loc luni, la Londra.

Această adunare reunește membri aleși ai Parlamentului European și ai Regatului Unit, a căror misiune este de a monitoriza aplicarea acordului de comerț și cooperare care stabilește regulile în relațiile dintre cele două părți după Brexit, amintește Le Figaro.

"Participarea Marii Britanii ar fi un câștig pentru Marea Britanie și pentru UE, dar Marea Britanie nu mai poate aștepta multă vreme", a declarat Leo Docherty.

"Abordarea europeană duce la o incertitudine intolerabilă pentru cercetătorii noștri și companiile noastre", a insistat el.

Londra consideră că întârzierea este o încălcare a acordului post-Brexit și a inițiat consultări oficiale cu Bruxelles-ul, conform prevederilor acordului de soluționare a litigiilor. 

Sursa: RADOR