După ce ministrul Educaţiei a decis să-i numească temporar în funcţia de director de şcoală pe cei care nu au promovat concursul de anul trecut, Administraţia Prezidenţială vrea o situaţie a numirilor prin derogare.

Într-un interviu acordat agenţiei News.ro, consilierul de stat Ligia Deca, şeful Departamentului Educaţie din Administraţia Prezidenţială, a declarat, luni, că ordinul privind numirea directorilor unităţilor de învăţământ prin derogare este un "semnal extrem de negativ" în sistem, fiind răsplătiţi cei care au dovedit că nu au avut performanţe, iar măsura a fost luată şi ca urmare a "presiunii" venite din partea foştilor directori, care şi-au pierdut posturile.

"Prin această derogare în bloc, practic inspectorii pot delega aceiaşi directori pe post, chiar dacă ei nu au luat concursul sau nu s-au prezentat. De ce nu este bine ce se întâmplă: persoanele care nu au promovat concursul sunt dovedit nepotrivite pentru funcţia respectivă şi în România discutăm mult despre calitatea educaţiei, despre cât de nepotrivită este pe alocuri infrastructura şcolară", a spus Ligia Deca, adăugând că la baza schimbării metodologiei stă şi o "presiune" venită din rândul foştilor directori, care fie au ratat examenele, fie nu s-au prezentat, dar au dorit să revină la conducerea unităţilor şcolare.

"Sunt câteva sute de persoane în această situaţie. Sunt şi o serie de alţi factori, de tipul inspectoratelor care găsesc o soluţie relativ facilă printr-o astfel de derogare", a mai spus consilierul de stat.

Ligia Deca afirmă că măsura este "un semnal extrem de negativ", pentru că îi răsplăteşte pe cei care nu performează: "Avem şi o problemă care ţine de cum se simt cei care au muncit, au promovat concursul pe merit şi văd că, în ciuda acestor strădanii, cei care fie nu s-au prezentat, fie nu au luat concursul, până la urmă primesc acelaşi lucru, un post de director", a spus ea.

Consilierul preşedintelui Iohannis avertizează că există şi riscul ca directori numiţi prin derogare pe criterii de competenţă să fie la rândul lor schimbaţi cu foşti directori care nu au promovat examenul.

 

"Avem undeva o situaţie prin care ne este clar că nu există nicio altă persoană care ar putea să îndeplinească această funcţie? Eu nu am văzut această situaţie, nu ştim câţi sunt, dacă sunt mai ales în zonele rurale sau sunt concentraţi în zonele urbane. (...) Mă întreb de ce s-a recurs la o astfel de măsură şi dacă ea va avea ca şi consecinţă modificarea unor nominalizări deja făcute de către inspectori, care au respectat metodologia. Dacă aceste nominalizări nu au fost transmise la Minister, oare ele vor fi schimbate?",

a precizat, pentru News.ro, Ligia Deca.

Ea a anunţat că Preşedinţia va cere Ministerului Educaţiei o hartă a acestor nominalizări: "Asta oricum intenţionam să facem, să avem un dialog şi să solicităm o astfel de evidenţă vizavi de cazurile în care această regulă iniţială nu va fi aplicată, numai că trebuie să înţelegem ceva: odată ce regula dispare, odată ce acel paragraf dispare, va fi destul de greu de văzut acolo unde putea fi şi altfel".

Consilierul de stat a subliniat că astfel de numiri nu trebuie făcute din rândul celor care au dovedit că nu respectă criteriile profesionale, pentru că "descurajează" profesionalismul în sistem şi pe viitor.

Background

Dorind să elimine numirile pe criterii politice, fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru, a decis, anul trecut, organizarea unui concurs pentru posturile de directori și directori adjuncți în învățământul preuniversitar, primul concurs de acest gen în ultimii 8 ani. 

Iniţiativa sa nu a fost bine primită de numeroşi politicieni şi oameni din sistemul de învăţământ care au acuzat diverse probleme în procesul de organizare a concursului.

Mai mult, în luna septembrie, comisia de învăţământ a Senatului, condusă de un fost ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu (PSD), a introdus un amendament la Legea Educaţiei, care prevede amânarea pentru 2017 a concursului pentru directorii de şcoli. 

Introducerea amendamentului s-a făcut pe şest, liberalii acuzând chiar falsificarea semnăturii unui senator PNL: Dumitru Oprea, secretarul Comisiei de Învăţământ.

Ministrul Mircea Dumitru nu s-a lăsat însă intimidat şi a organizat concursul.

În urma concursului, din cele 6.404 de funcţii de director au fost ocupate 4.058, restul de 2.346 rămânând vacante. Din cele 2.480 funcţii de director adjunct au fost ocupate prin concurs 1.344, restul de 1.136 rămânând vacante, potrivit Ministerului Educaţiei.

"Restauraţia"PSD

Aşa cum şi în alte domenii PSD a decis să renunţe la o serie de măsuri luate de Guvernul Cioloş, noul ministru al Educaţiei, Pavel Năstase, a hotărât ca cei care nu au promovat concursul să ocupe temporar, prin derogare, posturile rămase neocupate prin concurs.

"În vederea soluționării situațiilor pentru care nu s-au emis deciziile de numire în funcțiile de director și director adjunct prin detașare în interesul învățământului, situații raportate la data de 6.01.2017 (…) în funcțiile de director și director adjunct rămase vacante după validarea rezultatelor concursului pot fi numite și persoanele care până la organizarea concursului au ocupat funcții de director sau de director adjunct în unitatea de învățământ respectivă și nu au participat la concurs sau au participat la concurs, dar nu au fost admise", potrivit unei circulare emise vineri de Pavel Năstase.

"Numirea prin detașare în interesul învățământului se realizează prin decizie a inspectorului școlar general, cu avizul consiliului de administrație al inspectoratului școlar și cu acordul scris al persoanei solicitate, până la organizarea unui nou concurs, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar 2016-2017", potrivit circularei.

Ministrul Educaţiei a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că a luat decizia ca persoanele care nu promovat concursul de directori, dar au ocupat anterior funcţiile respective, să poată fi numite, temporar, în aceste posturi, până la organizarea unui nou concurs, deoarece toate şcolile din România trebuie să aibă, de luni, directori.

Năstase a mai precizat că a primit sesizări din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, potrivit cărora constituie discriminare o notă a fostului ministru Mircea Dumitru, prin care se interzicea ca, în funcţiile de director şi director adjunct rămase vacante după concurs, să fie numite persoane care au ocupat aceste funcţii în şcolile respective şi nu au participat la concurs, precum şi persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.