După ce ministrul Educației a decis să-i numească temporar în funcția de director de școală pe cei care nu au promovat concursul de anul trecut, Administrația Prezidențială vrea o situație a numirilor prin derogare.

Într-un interviu acordat agenției News.ro, consilierul de stat Ligia Deca, șeful Departamentului Educație din Administrația Prezidențială, a declarat, luni, că ordinul privind numirea directorilor unităților de învățământ prin derogare este un "semnal extrem de negativ" în sistem, fiind răsplătiți cei care au dovedit că nu au avut performanțe, iar măsura a fost luată și ca urmare a "presiunii" venite din partea foștilor directori, care și-au pierdut posturile.

"Prin această derogare în bloc, practic inspectorii pot delega aceiași directori pe post, chiar dacă ei nu au luat concursul sau nu s-au prezentat. De ce nu este bine ce se întâmplă: persoanele care nu au promovat concursul sunt dovedit nepotrivite pentru funcția respectivă și în România discutăm mult despre calitatea educației, despre cât de nepotrivită este pe alocuri infrastructura școlară", a spus Ligia Deca, adăugând că la baza schimbării metodologiei stă și o "presiune" venită din rândul foștilor directori, care fie au ratat examenele, fie nu s-au prezentat, dar au dorit să revină la conducerea unităților școlare.

"Sunt câteva sute de persoane în această situație. Sunt și o serie de alți factori, de tipul inspectoratelor care găsesc o soluție relativ facilă printr-o astfel de derogare", a mai spus consilierul de stat.

Ligia Deca afirmă că măsura este "un semnal extrem de negativ", pentru că îi răsplătește pe cei care nu performează: "Avem și o problemă care ține de cum se simt cei care au muncit, au promovat concursul pe merit și văd că, în ciuda acestor strădanii, cei care fie nu s-au prezentat, fie nu au luat concursul, până la urmă primesc același lucru, un post de director", a spus ea.

Consilierul președintelui Iohannis avertizează că există și riscul ca directori numiți prin derogare pe criterii de competență să fie la rândul lor schimbați cu foști directori care nu au promovat examenul.

 

"Avem undeva o situație prin care ne este clar că nu există nicio altă persoană care ar putea să îndeplinească această funcție? Eu nu am văzut această situație, nu știm câți sunt, dacă sunt mai ales în zonele rurale sau sunt concentrați în zonele urbane. (...) Mă întreb de ce s-a recurs la o astfel de măsură și dacă ea va avea ca și consecință modificarea unor nominalizări deja făcute de către inspectori, care au respectat metodologia. Dacă aceste nominalizări nu au fost transmise la Minister, oare ele vor fi schimbate?",

a precizat, pentru News.ro, Ligia Deca.

Ea a anunțat că Președinția va cere Ministerului Educației o hartă a acestor nominalizări: "Asta oricum intenționam să facem, să avem un dialog și să solicităm o astfel de evidență vizavi de cazurile în care această regulă inițială nu va fi aplicată, numai că trebuie să înțelegem ceva: odată ce regula dispare, odată ce acel paragraf dispare, va fi destul de greu de văzut acolo unde putea fi și altfel".

Consilierul de stat a subliniat că astfel de numiri nu trebuie făcute din rândul celor care au dovedit că nu respectă criteriile profesionale, pentru că "descurajează" profesionalismul în sistem și pe viitor.

Background

Dorind să elimine numirile pe criterii politice, fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru, a decis, anul trecut, organizarea unui concurs pentru posturile de directori și directori adjuncți în învățământul preuniversitar, primul concurs de acest gen în ultimii 8 ani. 

Inițiativa sa nu a fost bine primită de numeroși politicieni și oameni din sistemul de învățământ care au acuzat diverse probleme în procesul de organizare a concursului.

Mai mult, în luna septembrie, comisia de învățământ a Senatului, condusă de un fost ministru al Educației, Ecaterina Andronescu (PSD), a introdus un amendament la Legea Educației, care prevede amânarea pentru 2017 a concursului pentru directorii de școli. 

Introducerea amendamentului s-a făcut pe șest, liberalii acuzând chiar falsificarea semnăturii unui senator PNL: Dumitru Oprea, secretarul Comisiei de Învățământ.

Ministrul Mircea Dumitru nu s-a lăsat însă intimidat și a organizat concursul.

În urma concursului, din cele 6.404 de funcții de director au fost ocupate 4.058, restul de 2.346 rămânând vacante. Din cele 2.480 funcții de director adjunct au fost ocupate prin concurs 1.344, restul de 1.136 rămânând vacante, potrivit Ministerului Educației.

"Restaurația"PSD

Așa cum și în alte domenii PSD a decis să renunțe la o serie de măsuri luate de Guvernul Cioloș, noul ministru al Educației, Pavel Năstase, a hotărât ca cei care nu au promovat concursul să ocupe temporar, prin derogare, posturile rămase neocupate prin concurs.

"În vederea soluționării situațiilor pentru care nu s-au emis deciziile de numire în funcțiile de director și director adjunct prin detașare în interesul învățământului, situații raportate la data de 6.01.2017 (…) în funcțiile de director și director adjunct rămase vacante după validarea rezultatelor concursului pot fi numite și persoanele care până la organizarea concursului au ocupat funcții de director sau de director adjunct în unitatea de învățământ respectivă și nu au participat la concurs sau au participat la concurs, dar nu au fost admise", potrivit unei circulare emise vineri de Pavel Năstase.

"Numirea prin detașare în interesul învățământului se realizează prin decizie a inspectorului școlar general, cu avizul consiliului de administrație al inspectoratului școlar și cu acordul scris al persoanei solicitate, până la organizarea unui nou concurs, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar 2016-2017", potrivit circularei.

Ministrul Educației a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că a luat decizia ca persoanele care nu promovat concursul de directori, dar au ocupat anterior funcțiile respective, să poată fi numite, temporar, în aceste posturi, până la organizarea unui nou concurs, deoarece toate școlile din România trebuie să aibă, de luni, directori.

Năstase a mai precizat că a primit sesizări din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, potrivit cărora constituie discriminare o notă a fostului ministru Mircea Dumitru, prin care se interzicea ca, în funcțiile de director și director adjunct rămase vacante după concurs, să fie numite persoane care au ocupat aceste funcții în școlile respective și nu au participat la concurs, precum și persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.