Ministerul educației cere Ministerului sănătății clarificări privind posibilitatea realizării testelor rapide antigen din salivă pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 la elevi. MEC vrea să știe dacă testarea se poate face acasă.

"Dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților/aparținătorilor legali. În cazul unui răspuns pozitiv, acest lucru ar fluidiza foarte mult procesul de screening, având în vedere faptul că fiecare părinte este responsabil pentru sănătatea propriului copil, sprijinind astfel și obiectivul principal - consolidarea prevenției", susține Ministerul educației.

Instituția mai dorește să știe dacă testele pe bază de salivă administrate în școală impun acordul părinților/aparținătorilor legali. În cazul în care este nevoie de acest acord, Ministerul educației adresează "rugămintea de a completa cadrul legal pentru aplicarea instrucțiunii emise (elaborarea unui formular de acord pentru părinți/aparținători legali și menționarea bazei legale pentru aplicarea acestuia)".

În condițiile în care în instrucțiune nu sunt menționați preșcolarii, se aplică sau nu se aplică obținerea acestui acord și pentru aceștia, având în vedere faptul că testarea a fost prevăzută în toate unitățile de învățământ preuniversitar (școli și grădinițe) pentru preșcolari, elevi și toate categoriile de personal din școli și grădinițe.

Ministerul educației solicită, de asemenea, opinia oficială a INSP cu privire la criteriul ratei de vaccinare de 60% în rândul personalului fiecărei unități de învățământ preuniversitar din România, pentru derularea cursurilor în format fizic.