Social-democratul Liviu Pop dă asigurări că, potrivit programului de guvernare, în doi ani de zile nu vor mai exista școli fără aviz sanitar.

Liviu Pop a dat din nou vina pe guvernul tehnocrat pentru lipsa manualelor la clasa a 5-a și a susținut că fostul executiv "și-a bătut joc de copiii din clasa a 4-a", deoarece, deși programa școlară a fost finalizată pe 3 martie 2016, copiii au primit manualul de limba și literatura română și cel de științele naturii, istorie și geografie pe 19 decembrie, iar pe cel de matematică - pe 4 noiembrie. 

Ministrul a prezentat, într-o conferință de presă, un compendiu introductiv pentru gimnaziu, realizat "în timp record", pentru a suplini absența manualelor la clasa a 5-a.

Pop a precizat că acest compendiu va ajunge la toate școlile până pe 8 septembrie.

Ministerul Educației a plătit 732.000 de lei pentru cele 177.000 exemplare din compendiul care cuprinde șase arii curriculare.

Acesta are 296 de pagini și elevii vor învăța după el timp de opt săptămâni, interval în care se estimează vă vor fi rezolvate contestațiile. Dacă nu, se va mai tipări un ghid.

Liviu Pop a evitat să răspundă la întrebările privind utilitatea acestui compendiu, atât timp cât mulți profesori au anunțat că nu-l vor utiliza.

Școli din secolul 19? Foarte bine.

 

"Sunt foarte multe școli care sunt în renovare și, personal, nu cred că amânarea începerii anului școlar cu o săptămână va schimba foarte mult situația din punctul acesta de vedere, dacă vrem să fim cinstiți cu noi înșine",

 

a spus Pop, răspunzând unei întrebări.

Întrebat câte școli au aviz sanitar, ministrul Educației a replicat: "Din ce în ce mai multe".

La întrebarea unei jurnaliste, care a explicat că a văzut în apropiere de București școli din secolul 19, Pop a răspuns: "Foarte bine".

Oficialul a mai spus că abia după începerea anului școlar se va face o evaluare și "până în 30 septembrie vom avea o situație exactă a tuturor corpurilor de clădire în care avem sau nu avem autorizație". El a susținut că, potrivit programului de guvernare, în următorii doi ani nu va mai exista nicio școală fără aviz sanitar. 

Referitor la digitalizarea școlilor, ministrul a spus că în prezent circa 60% din școli au acces la interne, iar în maximum doi ani toate unitățile de învățământ se vor putea conecta.

În ceea ce privește numirea unui inspector general care a picat examenul de trei ori, Liviu Pop a susținut că nu știe despre ce este vorba, selectarea CV-urilor fiind făcută de o comisie.

Întrebat dacă i se pare corectă o astfel de situație, Pop a spus: "Depinde ce concurs a picat".