Social-democratul Liviu Pop dă asigurări că, potrivit programului de guvernare, în doi ani de zile nu vor mai exista şcoli fără aviz sanitar.

Liviu Pop a dat din nou vina pe guvernul tehnocrat pentru lipsa manualelor la clasa a 5-a şi a susţinut că fostul executiv "şi-a bătut joc de copiii din clasa a 4-a", deoarece, deşi programa şcolară a fost finalizată pe 3 martie 2016, copiii au primit manualul de limba şi literatura română şi cel de ştiinţele naturii, istorie şi geografie pe 19 decembrie, iar pe cel de matematică - pe 4 noiembrie. 

Ministrul a prezentat, într-o conferinţă de presă, un compendiu introductiv pentru gimnaziu, realizat "în timp record", pentru a suplini absenţa manualelor la clasa a 5-a.

Pop a precizat că acest compendiu va ajunge la toate şcolile până pe 8 septembrie.

Ministerul Educaţiei a plătit 732.000 de lei pentru cele 177.000 exemplare din compendiul care cuprinde şase arii curriculare.

Acesta are 296 de pagini şi elevii vor învăţa după el timp de opt săptămâni, interval în care se estimează vă vor fi rezolvate contestaţiile. Dacă nu, se va mai tipări un ghid.

Liviu Pop a evitat să răspundă la întrebările privind utilitatea acestui compendiu, atât timp cât mulţi profesori au anunţat că nu-l vor utiliza.

Şcoli din secolul 19? Foarte bine.

 

"Sunt foarte multe şcoli care sunt în renovare şi, personal, nu cred că amânarea începerii anului şcolar cu o săptămână va schimba foarte mult situaţia din punctul acesta de vedere, dacă vrem să fim cinstiţi cu noi înşine",

 

a spus Pop, răspunzând unei întrebări.

Întrebat câte şcoli au aviz sanitar, ministrul Educaţiei a replicat: "Din ce în ce mai multe".

La întrebarea unei jurnaliste, care a explicat că a văzut în apropiere de Bucureşti şcoli din secolul 19, Pop a răspuns: "Foarte bine".

Oficialul a mai spus că abia după începerea anului şcolar se va face o evaluare şi "până în 30 septembrie vom avea o situaţie exactă a tuturor corpurilor de clădire în care avem sau nu avem autorizaţie". El a susţinut că, potrivit programului de guvernare, în următorii doi ani nu va mai exista nicio şcoală fără aviz sanitar. 

Referitor la digitalizarea şcolilor, ministrul a spus că în prezent circa 60% din şcoli au acces la interne, iar în maximum doi ani toate unităţile de învăţământ se vor putea conecta.

În ceea ce priveşte numirea unui inspector general care a picat examenul de trei ori, Liviu Pop a susţinut că nu ştie despre ce este vorba, selectarea CV-urilor fiind făcută de o comisie.

Întrebat dacă i se pare corectă o astfel de situaţie, Pop a spus: "Depinde ce concurs a picat".