Ministrul Tineretului si Sportului, Monica Iacob-Ridzi, a propus, luni, oficialilor din statele Uniunii Europene un proiect privind instituirea unui program prin care tinerii sa poata obtine locuri de munca sezoniere oriunde in Europa. "

"In conditii de criza, trebuie sa urmarim masuri care duc la crestere economica. Accesul tinerilor la locuri de munca oriunde in Uniunea Europeana poate fi o astfel de masura. Trebuie sa ne asiguram ca legatura intre ceea ce se invata in universitati si ceea ce este cerut in economie se face cat mai repede. De aceea, imi doresc ca un numar cat mai mare de studenti si tineri sa dobandeasca experienta practica cat mai devreme", a declarat ministrul roman.

Monica Iacob-Ridzi a precizat ca, an de an, mii de studenti europeni pleaca in Statele Unite ale Americii sau in alte tari care au programe de tipul Work and Travel (prin care sunt centralizate oferte de locuri de munca sezoniere). Doar din Romania participa anual in jur de 10.000 de studenti.

In aceste conditii, Europa trebuie sa ofere un program similar, de centralizare si de realizare a legaturii intre studenti si angajatorii din intreaga Uniune. Ministrul a mai precizat ca programul este relativ usor de realizat si necesita un buget foarte mic (aproximativ 0,1% din bugetul UE).

In plus, ministrul roman a propus colegilor din celelalte state membre ca accesul tinerilor la fondurile europene sa fie facilitat atat prin crearea unor linii speciale de finantare, cat si prin modificarea conditiilor de eligibilitate. Monica Iacob-Ridzi a mai solicitat ca bugetul european pentru tineret sa creasca, in conditiile in care in prezent el se situeaza la sub 1% din bugetul comunitar.

Nu in ultimul rand, ministrul roman a propus ca un numar cat mai mare de studenti din domeniul informaticii sa aiba acces la nou creatul Institut European al Tehnologiei.

"Multi tineri din Romania sunt foarte bine pregatiti pe aceste domenii de varf si isi doresc sa se pregateasca in continuare, alaturi de cei mai buni tineri din intreaga Europa, in cadrul acestui institut", a conchis Monica Iacob-Ridzi.

Sursa: Antena 3