Ministrul Educației, Monica Anisie, a prezentat duminică seară ultimele noutăți legate de începerea anului școlar, după o videoconferință cu inspectorii școlari generali din țară.

Potrivit ministrului nicio unitate de învățământ din 11 județe nu este în scenariul roșu. Este vorba despre județele Harghita, Caraș-Severin, Hunedoara, Ialomița, Hunedoara, Bihor, Vâlcea, Tulcea, Botoșani, Bistrița-Năsăud, Covasna și Vaslui.

Ministrul a mai precizat și o modificare a numărului de școli încadrate în cele trei scenarii: 12.423 de școli sunt în Scenariul verde, 4.915 în Scenariul galben și 263 în Scenariul roșu.

Potrivit ministrului Monica Anisie, 106 cadre didactice sunt spitalizate, 293 sunt în carantină, iar 91 se află în concediu medical.

Totodată, 147 de cadre didactice s-au pensionat.

Monica Anisie nu a știut să spună câți elevi merg la școală sau câți învață online, afirmând că mai multe județe au asigurat tuturor copiilor instrumentele necesare desfășurării procesului de învățare. Aceasta a mai adăugat că peste 96.000 de profesori au competențe digitale.

"Suntem mai bine pregătiți acum decât în 11 martie", a spus Anisie.

Referitor la materia restantă din anul școlar precedent, Monica Anisie a spus că pe site-ul ministerului au fost postate de o săptămână reperele meteodologice pentru fiecare materie în parte și pentru fiecare clasă.

"Le-am solicitat inspectorilor școlari general ca pe site-ul fiecărei unități de învățământ să fie postate orarele pentru fiecare clasă în parte, deoarece la Tel Verde de la minsiter sună părinți să întrebe ce orar au copiii lor luni", a mai declarat Anisie.

Monica Anisie a mai spus că se vor găsi soluții și pentru copiii defavorizați, arătându-se iritată că i se impută acestui Guvern "ceea ce nu s-a făcut în ultimii 20 de ani".

Întrebată dacă susține campania de testare gratuită a Primăriei Capitalei pentru elevi și profesori, aceasta a afirmat că testarea nu ține de ea, iar Ministerul Educației nu poate decide nimic în acest sens.

În București nicio școală nu începe în scenariul verde, potrivit primelor date comunicate după ora 19:00 de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență.

"Nicio unitate de învățământ din București nu este pe Scenariul verde. 607 sunt în Scenariul galben și 29 în Scenariul roșu", a mai explicat Monica Anisie, adăugând că aceste cifre se mai pot modifica în orele următoare.

Citește și: Pe ultima sută de metri, scenariile pentru începerea școlii din Capitală se schimbă

Ce prevăd cele trei scenarii de reluare a școlilor la nivel național:

Scenariul 1 implică participarea zilnică („față în față”) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.

Scenariul 2 presupune participarea zilnică („față în față”) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Scenariul 3 vizează participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Conform raportării efectuate de inspectoratele școlare județene, Ministerul Educației a anunțat vineri scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ:

- 12.610 de unități de învățământ în Scenariul 1. participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară

- 4.892 de unități de învățământ în Scenariul 2. Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

- 238 de unități de învățământ în Scenariul 3. Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

- 7 unități de învățământ au optat pentru scenarii mixte, adică Scenariul 2 + Scenariul 3. Varianta s-a aprobat avându-se în vedere situațiile specifice în care aceste școli se regăsesc: o parte sunt în curs de reabilitare, iar în altele există cazuri medicale particulare la clasă, astfel încât se impune învățarea online.