Ministrul educației, Monica Anisie, a oferit detalii despre modul în care se va încheia anul școlar 2019-2020, după anunțul președintelui Klaus Iohannis privind reluarea cursurilor abia din septembrie.

Școala în format fizic nu se reia anul acesta, dar continuă cursurile online până la 12 iunie, a anunțat ministrul educației. Pentru elevii care nu au acces la tehnologie, școlile și inspectoratele școlare vor oferi sprijin, transmițând elevilor ”resurse de învățare și sarcini de lucru”. 

”MEC va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină, astfel încât unele conținuturi care erau prevăzute pentru această perioadă să fie abordate în anul școlar următor. Cu alte cuvinte, se recuperează materia neparcursă în această perioadă”, a precizat Monica Anisie.

Referitor la încheierea situației școlare, ministrul a spus că mediile vor fi încheiate cu minimum două calificative sau note, dar nu se vor mai susține teze. 

În ceea ce-i privește pe studenți, aceștia pot susține examenele online: ”Fiecare instituție de învățământ superior, în baza autonomiei universitare, va stabili modalitatea și data susținerii acestor examene”.

Începând din 2 iunie, elevii din anii terminali se vor duce la școală timp de două săptămâni, perioadă în care se vor realiza doar ”activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale”. 

”Pentru elevii care au probleme de sănătate sau au în familie persoane cu risc de îmbolnăvire, prezența la școală va fi opțională, iar decizia va aparține părinților”, a precizat Anisie, adăugând că, în această situație, pregătirea elevilor respectivi se va realiza în continuare în sistem online. 

Evaluarea națională va începe la 15 iunie, iar bacalaureatul la 22 iunie cu probe scrise și va continua cu probele pentru competențe. Calendarul va fi comunicat ulterior.

Examenele de certificat pentru învățământul profesional, învățământul profesional dual și postliceal vor presupune realizarea unui proiect, iar proba practică va fi echivalată.

În ceea ce privește examenele pentru profesori: titularizare, definitivat, grade didactice, MEC va comunica în scurt timp modalitatea de susținere și calendarul.

Maximum 10 elevi într-o sală de clasă

Întrucât există o preocupare constantă pentru condițiile de siguranță din unitățile de învățământ, ministrul a dat asigurări că ”se vor lua toată măsurile de siguranță, în așa fel încât să evităm orice risc de îmbolnăvire”.

Ministerul educației și cel al sănătății vor elabora un ordin comun prin care vor fi stabilite ”în mod clar” toate măsurile de siguranță privind reluarea activității în unitățile de învățământ.

Într-o sală de clasă vor învăța maximum 10 elevi, respectând toate măsurile de distanțare socială.

Pentru profesorii, părinții și elevii care au întrebări și nelămuriri, inspectoratele școlare vor pune la dispoziție un Telverde.

Iohannis: Grădinițele, școlile și universitățile nu se vor mai deschide în acest an școlar

Mai mult pe EurActiv »