Examenul de Evaluare națională va începe la 15 iunie, iar cel de Bacalaureat în data de 22 iunie, a reamintit ministrul educației, Monica Anisie, respingând ideea amânării sau anulării acestor probe.

”Decizia este deja luată, și anume că examenul de Evaluare națională începe pe data de 15 iunie și cel de Bacalaureat pe data de 22 iunie. Noutatea pe care o avem o avem la examenele de certificare a competențelor profesionale. Este vorba de certificarea competențelor pentru nivelul 3, 4 și 5, conform cadrului național al calificărilor. Pentru învățământul vocațional, profesional și profesional dual, precum și cele din învățământul postliceal, vor fi realizate acest examene numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată în conformitate cu metodologiile aferente fiecărui tip de certificare a competențelor”, a declarat duminică seara, la Digi 24, Monica Anisie. 

Întrebată de ce nu se ia în calcul să se anuleze examenele de Capacitate și Bacalaureat și să se adopte același sistem ca în Olanda, evaluarea fiind în funcție de media ciclului școlar absolvit, ministrul a precizat că există părinți care susțin că nu trebuie să se renunțe la aceste examene.

”Sunt voci care susțin acest lucru (renunțarea la examene - n.r.) și sunt voci ale părinților și elevilor care susțin că tocmai, nu trebuie să renunțăm la aceste examene naționale, mai ales la Evaluarea națională. Am primit, la minister, numeroase petiții în sensul acesta. Știți foarte bine că admiterea la liceu se realizează tocmai pe baza mediei de la Evaluarea națională și 20% contează și mediile din gimnaziu. Dacă facem o ierarhie în sensul acesta, vom vedea că acei copii care vor susține Evaluarea națională sunt avantajați nu pe baza mediilor din V-VIII, dar ca să răspundem categoric, trebuie să ascultăm toate vocile și să luăm decizia care este cea mai bună și în favoarea elevilor”, a explicat Monica Anisie.

Școala începe la 15 septembrie

În acest moment, 15 septembrie este data stabilită pentru deschiderea școlilor, a declarat la Digi24 Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Decizia ar putea fi revizuită în toamnă, în funcție de situația epidemiologică.

”E foarte greu într-o școală să vii să faci distanțare, să ții cursurile și să ții copiii în pauze, că nu poți să îi ții numai în clasă, fără pauză, fără nimic, să nu interacționeze. E suficient ca unul dintre ei să fie pozitiv asimptomatic și toata clasa să ia și o ducă acasă la ei. Sau să fie unul pozitiv asimptomatic pentru că de acasă de la el e cineva pozitiv și să se ducă să o ducă la profesor sau la profesoară”, a explicat Raed Arafat.

”La acest moment asta este decizia. Și alte țări au zis că în septembrie se reia școala. Dacă vedem că ceva se schimbă cu virusul, asta se analizează în preajma datei. Dar la acest moment, asta este data, asa e decizia, decizia de 15 septembrie, cred că asta e data de deschidere a școlilor, oficială, atunci o să se deschidă școala. Acum e prea riscant în faza asta și nu e doar părerea mea, e părerea tuturor”, a mai spus Arafat, adăugând că, până în septembrie, toate școlile vor trebui să fie pregătite: copiii trebuie să aibă acces la apă și săpun, să li se facă educație sanitară, iar cei bolnavi să fie trimiși acasă sau la medic.

Totodată, va trebui regândit sistemul de pauze și de desfășurare a orelor, mai ales în cazul școlilor cu mulți elevi.

 

Avertizez public asupra a două chestiuni majore din sistemul de educație din România: 1) este imperativ să se...

Gepostet von Daniel P. Funeriu am Sonntag, 3. Mai 2020

Monica Anisie: Evaluarea Națională începe pe 15 iunie, Bacalaureatul pe 22 iunie

Mai mult pe EurActiv »