A treia zi de grevă, a doua rundă de negocieri. Discuțiile au început la ora 17:00 și s-au încheiat după câteva ore fără vești prea bune pentru profesori. Sindicaliștii se vor consulta și vor dau un răspuns joi la propunerile guvernului.

Secretarul general al guvernului, Marian Neacșu, a spus că ”acum nu poate avea loc nicio creștere salarială”, dar pe viitor, odată cu legea salarizării, vor fi găsite alte opțiuni pentru majorări salariale.

El a anunțat o primă de 2.500 de lei pentru cadrele profesorale, împărțiți în două etape. Totodată, Guvernul a oferit o primă de 1.000 de lei pentru cadrele nedidactice, jumătate în iunie și jumătate în octombrie.

Sindicatele urmează să analizeze oferta guvernului și să dea un răspuns joi dimineață.

”Până acum mesajele care vin sunt de respingere a acestei oferte”, a spus Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație (FSE).

Tot PNRR e de vină

”Este foarte clar în momentul acesta că, determinat de condițiile din PNNR, nu poate avea loc nicio creștere salarială. Colegii din învățământ sunt deja la maximul grilei, iar acest guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul acesta de acordare de sporuri. S-a discutat foarte clar că, în noul program de guvernare după rotativă, prioritatea numărul unu va fi Educația”, a spus Neacșu.

Fostul ministru al investițiilor și proiectelor europene Cristian Ghinea l-a contrazis.

”Ieșit din discuțiile cu sindicatele din Educație, Neacșu s-a trezit zicând că nu pot mări salariile din cauza ... PNRR. Evident, nu e nimic în PNRR despre asta. Au ajuns ca papagalii să repete PNRR, PNRR pentru orice moment când dau cu capul în ziduri produse de propria prostie. În același timp, se laudă cu investițiile din PNRR - numai azi s-a lăudat Ciucă cum bagă broadband la 900 de sate. Zici că acum i-a venit ideea”, a scris Ghinea pe Facebook.

”Pe PNRR, ar fi trebui ca guvernul să facă legea salarizării - unde ar putut mări indicatorii pentru salarizarea profesorilor. Dar... guvernul nu s-a ocupat de asta. Deci nu doar că PNRR nu îi împiedică să crească salariile, dar PNRR îi obliga să așeze corect prioritățile de plată. De pildă, să crească salariile în învățământ, nu la sinecuri. De ce nu a făcut coaliția de 70% legea salarizării în ăștia doi ani?”, a mai scris Ghinea, adăugând că voucherele din fonduri europene pentru profesori sunt o promisiune de doi lei, iar împarte Boloș bani pe care nu îi are.

++++

În București, un miting va fi organizat de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și de Federația Națională Sindicală „Alma Mater” joi între orele 12:00 și 16:00.

Peste 15.000 de membri de sindicat din întreaga țară sunt așteptați să participe la protestul de joi, 24 mai, al doilea în decursul acestei luni, după ce pe 10 mai a fost organizat unul similar.

Între timp, a fost declanșată greva generală în educație, începând cu 22 mai.

Cerințele sindicatelor

  • rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege;
  • identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului din învățământ;
  • adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998; d) aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri;
  • în noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă net superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport de importanța socială a activității prestate;
  • remedierea anomaliilor cu privire la salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că sunt inferioare salariaților care ocupă funcții de execuție; 
  • instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației;
  • plata suplimentară a personalului din unitățile/instituțiile de învățământ nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile;
  • plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.