Noul an școlar 2021-2022 începe luni, cu prezență fizică la cursuri în cea mai mare parte a unităților de învățământ din România, dar cu măsuri de protecție sanitară în contextul creșterii numărului de infectări zilnice cu SARS-CoV-2.

Pentru cei aproximativ 2.900.000 de elevi și preșcolari cursurile anului școlar 2021-2022 se vor derula pe parcursul a 34 de săptămâni, începând cu data de 13 septembrie.

Semestrul I va avea 14 săptămâni (din 13 septembrie până în 22 decembrie 2021), iar semestrul al II-lea - 20 de săptămâni (din 10 ianuarie și până pe 10 iunie 2022).

În perioada 25-31 octombrie, elevii claselor din învățământul primar și copiii din grupele de preșcolar sunt în vacanță.

Vacanța de iarnă este programată în perioada 23 decembrie 2021 - 9 ianuarie 2022.

În semestrul al II-lea, vacanța de primăvară va fi în perioada 15 aprilie - 1 mai.

Programul național "Școala altfel" se va desfășura în perioada 8 - 14 aprilie 2022.

***

Este al doilea an școlar care începe sub semnul pandemiei de coronavirus.

În acest context, a fost emis un ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății care prevede în continuare asigurarea distanțării fizice, purtarea măștii de protecție, dezinfectarea mâinilor și circuite clare de acces în sălile de clasă.

Conform documentului, la intrarea în școală și pe coridoare, precum și la intrarea în fiecare clasă vor fi așezate dispensere/ flacoane cu soluție dezinfectantă pentru mâini, iar ușile vor fi menținute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact.

Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanțarea fizică de minimum un metru între elevi, iar dacă acest lucru nu se poate realiza, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maxim posibilă între elevi.

Este interzis în continuare schimbul de obiecte personale.

Elevii și personalul didactic/ didactic auxiliar/ nedidactic vor purta mască în permanență în interior. Se recomandă ferm purtarea măștii de uz medical, însă se admit măști de tip textil care să asigure acoperirea orificiilor nazale și a gurii. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măștile, cu excepția vizierelor, care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învățământul special.

De asemenea, este recomandată intrarea prin mai multe căi de acces pentru a reduce fluxul de elevi.

Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unității de învățământ (părinți, alți însoțitori etc.) va fi interzis, în afara cazurilor excepționale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unității de învățământ. Părinții/ însoțitorii copiilor cu cerințe educaționale speciale și dizabilități au acces în unitatea de învățământ cu respectarea normelor de protecție sanitară necesare.

***

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății are în vedere următoarele scenarii de derulare a cursurilor în noul an școlar:

* în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, se permite participarea zilnică, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2;

* în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea măsurii carantinei, se permite participarea zilnică, cu prezență fizică la cursuri în unitățile de învățământ, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor din învățământul special cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 și participarea în sistem online a tuturor celorlalte categorii de elevi.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat recent că rata de infectare cu noul coronavirus luată în calcul pentru modul de funcționare a școlilor în următoarea săptămână va fi cea din ziua de vineri, disponibilă pe site-ul DSP.

***

Tot în contextul pandemiei de coronavirus, începând de luni este demarată și campania de vaccinare anti-COVID în învățământul preuniversitar și cel universitar.

Președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță, a anunțat că această campanie se va desfășura pe o perioadă de două luni, între 13 septembrie și 15 noiembrie.

Pentru învățământul preuniversitar, a explicat el, acțiunea de vaccinare se desfășoară în trei modalități: "fie cu echipe mobile de vaccinare, fie prin înființarea unor cabinete proprii de vaccinare în cabinetele medicale, fie prin arondarea unităților de învățământ la centrele de vaccinare din proximitate care folosesc unul dintre cele două vaccinuri ce au recomandare de administrare la persoanele cu vârsta de peste 12 ani, respectiv Pfizer sau Moderna". "Au fost stabilite măsurile pentru asigurarea vaccinării în unitățile de învățământ a elevilor, studenților, părinților acestora și a personalului propriu. Practic, este cadrul metodologic după care se va desfășura procesul de vaccinare în unitățile de învățământ", a declarat Valeriu Gheorghiță.

Ministrul Educației a precizat că la nivelul fiecărei școli este desemnată o persoană pentru a facilita legătura între DSP și părinți, pentru a răspunde tuturor întrebărilor părinților despre vaccinare, pentru a putea să își exprime un acord sau un dezacord informat într-un formular care va fi lansat în data de 13 septembrie.

Conform ultimei raportări a Ministerului Educației, până în prezent 193.430 de angajați din totalul de 317.531 din sistemul național de învățământ s-au vaccinat împotriva noului coronavirus, reprezentând o rată generală de vaccinare de 61%.