Un nou proiect de ordin, care ar putea duce, în final, la amnistierea generalizată a plagiatelor în tezele de doctorat, a fost lansat în cursul zilei de miercuri de către ministrul educației, Sorin Cîmpeanu,scrie jurnalista Emilia Șercan în PressOne.

Trei profesori universitari experți în plagiat demontează, în exclusivitate pentru PressOne, ultima fumigenă a ministrului Sorin Cîmpeanu, lansată ieri sub forma unui proiect de ordin de ministru.

La nici o lună după ce și-a abandonat, la presiunea publică, planul de a anihila CNATDCU printr-o metodologie de tip ”cal troian”, ministrul educației reîncepe să mimeze lupta anti-plagiat, potrivit Emiliei Șercan.

Ministrul Cîmpeanu vrea să oblige universitățile care au acordat titluri de doctor să analizeze ”într-un termen rezonabil, un an spre exemplu”, cele 63.552 de teze de doctorat scrise într-un interval de 26 ani (1990-2016).

În locul unei strategii naționale și a unor criterii unitare de integritate asumate de statul român, proiectul de ordin de ministru prevede că fiecare universitate din România își poate face propria strategie anti-plagiat și o poate implementa cum crede de cuviință, notează jurnalista specializată în depistarea plagiatelor.

Ministrul educației ”își vinde ideea, în ochii publicului larg, cu faptul că în 2021 va aloca suma de 25 mil. lei celor 56 de universități cu școli doctorale pentru finanțarea verificărilor – adică aproximativ 90.000 euro / universitate, bani care ar trebui să acopere de la personal administrativ și digitalizarea lucrărilor până la plata evaluatorilor”, scrie PressOne.